Какви са новите политико-икономически реалности в Германия?

Социалдемократическата партия получи два от най-важните за бизнеса министерски постове

16.12.2013 | 16:51
Какви са новите политико-икономически реалности в Германия?

В новото федерално правителство германската социалдемократическа партия се превърна в истинска икономическа мощ. Социалдемократите си осигуриха отговорността за политически области, които ще са от решаващо значение за благото на цяла Германия като място за бизнес.

Лидерът на партията Зигмар Габриел ще отговаря в качеството си на министър на икономиката за гигантския проект за енергийния преход, бившият генерален секретар Андреа Налес ще е министър на труда и социалните въпроси. Така двамата не само ще управляват огромни бюджети, но от тях до голяма степен ще зависи дали подемът в Германия ще продължи или ще се спъне, например чрез нови спирачки за заетост или антибизнес решения в областта на енергийната политика, пише в свой анализ германският икономически всекидневник Handelsblatt.

С огромно притеснение бизнесът гледа към нарастващата мощ на на социалистите. Три месеца след изборите Германия наистина най-накрая има способно на ефективни решения правителство, заяви председателят на Федералната асоциация на малките и средните предприятия Марио Оховен пред Handelsblatt Online. "При разпределението на постовете обаче се появява въпросът за това, кой в голямата коалиция е готвачът, и кой – сервитьорът". Hidden Field

С Габриел като суперминистър на икономиката и енергетиката и Налес начело на Министерството на труда и социалните въпроси изгубилата изборите SPD има две ключови министерства. "Това ще е доста скъпо за икономиката", заяви Оховен. Той разкритикува също така, че реформата на Закона за възобновяемите енергийни източници, сърцето на енергийната революция, беше отложена до Великден. Увеличението на цените на електроенергия затова ще продължава с неотслабваща сила. В същото време милиардни разходи ще бъдат поети от предприятията и гражданите, твърди Оховен.

Колко сериозно Габриел приема предупрежденията на бизнеса, ще покажат следващите няколко седмици. Все още не е ясно за какви промени в сектора ще настоява министърът в областта на енергетиката и индустрията предвид кризата в еврозоната. Все пак Габриел ще има възможност през следващите дни да се позиционира доста ясно.

Page Break

В сряда се очаква еврокомисарят по конкуренцията Хоакин Алмуния да отвори срещу Германия процедура за държавна помощ заради освобождаването от индустрията по отношение на  Закона за възобновяемите енергийни източници. Федералното правителство ще трябва да заеме позиция, а Габриел е компетентният министър.

"Индустриална Германия трябва да остане успешна и надеждна", заяви в неделя Габриел. Ангажиментът за промишлена площадка в момента е един от стандартните му репертоари: химическата промишленост, алуминиевите топилни пещи или производителите на стомана "няма да бъдат прогонени от страната", обича да казва той.

И такива изречения са от Габриел: "Ние може да управляваме енергийния преход, само ако останем успешна индустриална страна". По време на предизборната кампания той предупреждаваше постоянно, че ако енергийният преход започне наново от нулата, „ние ще сме изправени пред най-голямата програма за деиндустриализация в нашата история".

Колко силни са подобни изказвания, все още не е ясно. Габриел може в спора си с Алмуния безрезервно да се застъпи за нуждите на индустрията, но може и по време на преговорите с комисията също така да направи отстъпки. В засегнатите индустрии има голяма несигурност в продължение на месеци.Hidden Field

Ето защо председателят на Германската камара на промишлеността и търговията (DIHK) Ерик Швайцер призовава  стратегията за промяната на енергетиката да бъде сред топ приоритетите. "Трябва да се положат усилия, за да се гарантира, че разходите за икономиката и гражданите няма да продължават да растат", заяви Швайцер пред Welt. При всички проекти, които федералното правителство е на път да представи, трябва да е ясно на първо място дали по този начин ще има укрепване на икономическото развитие и ще бъдат спасени работни места.

В случая с Габриел не може да се каже ясно на коя страна е той - дори и напоследък да обича да се представя като приятел на индустрията. Като министър на околната среда в първото голямо коалиционно правителство на канцлера Ангела Меркел той не отчиташе прекомерна бизнес дружелюбност. По-скоро неговото министерство с голяма преданост се отдаде на традиционния спор с икономическия ресор.

По отношение на въпроса за компенсациите заради цените на електроенергията за големите потребители на електроенергия, в резултат натоварванията заради търговията с емисии, хората на Габриел тогава настояваха за рестриктивна позиция към индустрията. "Ако някой приема това като база за сравнение, перспективите за нас са мрачни ", казва представител на индустрията.

Но като министър на околната среда Габриел трябваше да играе определена роля, а новият му ресор му позволява да заеме и друга позиция. В продължение на месеци Габриел подчертава силно аспекта на разходите за енергийния преход. Представителите на бизнеса го описват като "гъвкав прагматик", който вече слуша повече нуждите на индустрията. И в неговия избирателен район има производствени предприятия, включително стоманодобнивният концерн Salzgitter. Затова Габриел признава важността на енергийно-интензивното производство за Германия и призовава днес „за инвестиции в укрепването на индустриалното ядро".

Page Break

И това изглежда доста вероятно, ако бъдещият министър сега изрази скептицизма си относно Закона за възобновяемите енергийни източници, който допреди няколко години считаше за недосегаем. „Законът бе мъдър, когато зелените енергии бяха една ниша. Сега той се превръща в пречка за тяхното бъдеще", казва Габриел днес. Фундаменталната реформа ще бъде една от основните му задачи. По Великден трябва да бъдат положени основите. Това включва намаляване на преференциалните тарифи. Габриел ще трябва да надделее срещу мощните лобистки групи в сектора на възобновяемата енергия.

Същевременно лидерът на социалистите се позиционира в последните месеци и години много ясно по отношение на европейската финансова криза. Той отдавна се застъпва за въвеждането на еврооблигации. Страдащите от кризата страни трябва да се възползват от общи облигации, издадени от страни със значително по-добри кредитни рейтинги. По време на преговорите за коалиция Габриел се сбогува с тази идея, но с голяма неохота.

За сметка на това Габриел не се отказа от своите искания за по-силна регулация на финансовите пазари.  „Справедливо е, защото именно безотговорни спекулации на финансовите пазари са причинили голяма част от дълга. Досега само малките хора и средната класа са плащали за това", казва лидерът на социалистите.

Едва наскоро Габриел разпозна средната класа като нуждаеща се от опазване или достойна за подкрепа. "Средната класа и средностатистическите служители поемат все повече и повече. А тези, които имат голям капитал и доход, поемат по-малко тежест", казва Габриел. Затова по думите му средните предприемачи и семейни предприятия следва да бъдат облекчени.

"Габриел не съответства на пръв поглед на популярната представа за министър на икономиката. Но на него не му липсва самоувереност и изобретателност. Тази комбинация не бива задължително да е лоша за нас", казва дългогодишен ветеран в министерството.