ЕС и Турция подписват споразумението за реадмисия

Споразумението ще влезе в сила след три години

16.12.2013 | 11:21
ЕС и Турция подписват споразумението за реадмисия

Европейският съюз и Турция ще подпишат днес в Анкара споразумение за реадмисия. То ще позволи на държавите от съюза, включително България, да връщат в Турция нелегални имигранти, съобщи БНТ.

Това положение обаче няма да важи за вече намиращи се на територията на съюза имигранти и няма да влезе в сила веднага, а след три години.

Споразумението, което се подготвя от години, получи напредък преди десетина дни, когато в Брюксел еврокомисарят по вътрешни работи Сесилия Малмстрьом и турският министър на външните работи Ахмет Давутоглу насрочиха дата за подписването му.

Турция ще започне да приема обратно от европейските държави имигранти, нелегално преминали от турска територия. Това са граждани на страни като Афганистан, Сомалия и Иран.

Имигрантите няма да бъдат връщани автоматично, а Турция ще получава списък с нарочените за екстрадиране и едва след като прецени кои са влезли от нейна територия ще ги приема обратно. Те ще бъдат настанявани в центрове, за чието построяване Европейският съюз ще помогне с пари. 

В замяна на подписване на споразумението Анкара иска облекчаване на визовия режим и ускоряване на преговорите за членство в Европейския съюз.

Представители на съюза обаче смятат, че това няма да е толкова лесно, защото освен споразумението за реадмисия, Турция трябва да покаже и по друг начин, че иска да проведе реформите, необходими за членство в съюза. Често се посочва, че Турция има проблем със спазването на правата на човека, а темата се изостри след протестите в Истанбул през лятото.