Китай, Япония и Южна Корея ще борят екологичното замърсяване

Съвместните усилия на Източна Азия ще дадат тласък на устойчивото подобрение на континенталната околна среда

16.12.2013 | 10:57
Китай, Япония и Южна Корея ще борят екологичното замърсяване

Борбата със замърсяването на въздуха, което се превърна в основен проблем в Източна Азия, обедини съвместните усилия на Китай, Япония и Южна Корея. Стъпката ще даде тласък на устойчивото подобрение на континенталната околна среда, пише агенция Синхуа.

По време на двудневна среща на върха в Ксианг представители на трите страни заявиха, че ще си сътрудничат, за да се даде тласък на необходимите реформи.Hidden Field

Заместник-председателят на Центъра за международен икономически обмен на Китай Уан Чундзън обяви, че североизточните азиатски народи имат както общи ползи от сътрудничество, така и общи отговорности в съвместния контрол на замърсяването на въздуха.

Уан също така посочи, че Япония и Южна Корея са доста напреднали в опитите си да спестяват енергия и да опазват околната среда. Той добави, че трите страни имат голям потенциал за сътрудничество в сектора на околната среда. По-рано през годината китайските управляващи обещаха засилването на усилията за екологично подобрение.

Японски посланик в Китай Масато Китера отбеляза, че проблемите на околната среда, включително изменението на климата и замърсяването, разклащат основите на човешкия живот. По думите му ситуацията изисква от всички страни да обединят усилия в търсенето на решения.

Китера добави, че замърсяването е общо предизвикателство за цяла Източна Азия и че сътрудничеството между Китай, Япония и Южна Корея е от съществено значение.

Повече по темата в материала на Bloomberg!