Привърженици на президента срещу опозиция в Украйна

Партията на властта организира голяма контрадемонстрация.

15.12.2013 | 13:19
Привърженици на президента срещу опозиция в Украйна

Проевропейски опозиционери в Украйна и симпатизанти на президента Виктор Янукович са днес едни срещу други в Киев, където цари напрежение - партията на властта организира голяма контрадемонстрация близо до центъра на протеста, предаде Франс прес.

Опозиционери стоят над три седмици на площад "Независимост", известен като Майдана, и настояват за оставка на президента, когото упрекват, че е отказал споразумение с ЕС заради икономическо сближаване с Русия. Те призовават за масово участие в подготвяната за утре демонстрация, след като миналата и по-миналата неделя протестите събраха в Киев стотици хиляди души.

Привържениците на Янукович обявиха днес голям митинг на Европейския площад в украинската столица, едва на няколкостотин метра от Майдана. Там прииждат хиляди хора, понесли знамена с цветовете на президентската Партия на регионите.

"Искаме стабилност - обяснява 29-годишният Дмитро Хоружни. - Демонстрациите съсипват икономиката."Организаторите са декларирали пред властите, че очакват 200 000 участници, заяви за АФП полицейски говорител и увери, че силите на реда ще разделят проправителствените от антиправителствените демонстранти.

 Службите за сигурност заявиха, че засилват превантивните мерки поради множащите се напоследък бомбени заплахи. Площад "Независимост", събрал днес хиляди опозиционери, все повече заприличва на укрепен лагер. След опита за силово разпръсване на протеста през нощта срещу сряда там са издигнати над двуметрови барикади, подсилени с натрупан сняг, чували с пясък, варели, бодлива тел, посочва АФП.

Украинската милиция прегради с жив кордон, автобус и самосвали подстъпите към Европейския площад, за да се избегнат сблъсъци между симпатизантите на Янукович и протестиращите от Майдана, съобщи ИТАР-ТАСС.

Независими депутати от Върховната рада предложиха на колеги от парламента да образуват жива верига между демонстрантите, за да предотвратят конфликти и провокации, съобщи агенция  Укринформ, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Украйна не бива да влезе в трагичния списък на страните, съсипани от "цветни революции", наред с Югославия, Египет, Сирия и други държави, заявяват в обръщение към ръководството в Киев общинари от Автономната република Крим.

"Оранжевата революция" от 2004 г. предизвика спад на украинския БВП с 14,8 на сто. Ако днешната криза не бъде преодоляна, загубите ще са още по-големи. Никоя политическа сила или отделни политици нямат право да си присвояват пълномощията на държавната власт и да действат от името на целия народ", предупреждават авторите на документа.

Според тях "в страната се осъществява престъпен сценарий за "оранжев" държавен преврат, а украинският народ е превърнат в заложник на цинична политическа игра".

"Никой няма право да окупира административни сгради, да затваря и да блокира пътища, да извършва провокации срещу представители на правоохранителните органи. Световният опит сочи, че свободата, която се крепи на чуждестранни идеологически щикове, е пръв признак за премахване на демокрацията, за хаос и анархия", заявяват представителите на общини в Крим.

В Симферопол и други кримски градове тези дни се организират митинги в подкрепа на идеята Украйна да се присъедини към Митническия съюз между Русия, Беларус и Казахстан