Южноафриканската република погребва днес Нелсън Мандела

На церемонията в родното му село се очакват 4500 гости.

15.12.2013 | 10:10
Южноафриканската република погребва днес Нелсън Мандела

Южноафриканската република погребва днес Нелсън Мандела, затваряйки една важна глава от болезнената си история и отваряйки нова, в която мултирасовата демокрация, основана от него, ще трябва да оцелява без основния си стожер, съобщава Ройтерс.

Борецът срещу апартейда ще бъде погребан в село Куну, където е прекарал детството си и където се установи след оттеглянето си от политиката.

Придружаваната от полицейски коли катафалка с тленните му останки пристигна вчера в семейното имение, чиито околности са под засилена полицейска и военна охрана през последните дни.

Церемонията ще бъде смесица от военни почести и традиционни ритуали на неговото племе тембу. Тя ще се предава пряко на улични екрани в много градове в страната.

На нея се очакват 4500 гости, сред които президентите на Танзания и Малави, премиерът на Етиопия, вицепрезидентите на Замбия, Иран и Никарагуа, кралят на Лесото, британският престолонаследник принц Чарлз и американският активист за граждански права, преподобният Джеси Джексън.

Нобеловият лауреат за мир почина на 5 декември на 95-годишна възраст, потапяйки в скръб 53 милиона свои сънародници и милиони други по света.

Днешното погребение бе предшествано от едноседмични официални възпоменания. На 10 декември на стадиона в Йоханесбург се състоя официалната панихида, в която участваха държавни и правителствени лидери от 91 държави.