Италия обмисля спиране на държавните субсидии за партиите

Кабинетът прие постановление, с което намали с 25 на сто държавните субсидии от 91 млн. евро за партиите, предвидени за 2013 г.

14.12.2013 | 10:57
Италия обмисля спиране на държавните субсидии за партиите

Коалиционното правителство на Италия, водено от премиера Енрико Лета, спря държавните субсидии за политическите партии, предава новинарската агенция на страната ANSA.

Кабинетът прие постановление, с което намали с 25 на сто държавните субсидии от 91 млн. евро за партиите, предвидени за 2013 г., пише агенция DPA, цитирана от Dnes.bg. Финансирането им ще бъде намалено с до 60% през първата година, 50% през втората и 40% за третата година, преди субсидията впоследствие получаването на субсидия да бъде преустановено през 2017 г.

Публичното финансиране ще бъде заместено от частни дарения с лимити, определени от това колко дадено лице или фирма ще може да предостави на всяка партия, за не се допусне злоупотребата с власт и лобиране. Гражданите пък ще могат да даряват малка част от своите данъци чрез годишните си декларации. Частни лица ще могат да даряват максимум 300 хил. евро, а фирми - до 200 хил. евро.

Лета, който е член на лявоцентристката Демократическа партия, каза, че постановлението се базира на законопроект на правителството, който получи одобрението на долната камара на парламента, но няма да бъде гласуван в парламента до края на годината, какъвто бе поставения срок.

Постановлението ще се превърне в закон веднага щом бъде одобрено от правителството. Но в срок от два месеца все пак то трябва да бъде ратифицирано от парламента, за да остане в сила.

Решението на Лета идва в отговор на множеството нашумели корупционни скандали, които отекнаха в различни сфери на политическия спектър в Италия и допринесоха за широкото разочарование от своята политическа класа.