В част от атаките в Сирия вероятно са използвани химически оръжия

Все още няма конкретна информация за част от събитията в много от атакуваните места

13.12.2013 | 14:53
В част от атаките в Сирия вероятно са използвани химически оръжия

Химически оръжия най-вероятно са били използвани в пет от седем проучени случая в Сирия, разкриха инспектори от ООН в нов доклад.

В два от случаите оръжията са засегнали войници, а в трета – войници и цивилни граждани. Проучването обаче не посочва дали правителството или бунтовниците са използвали оръжията.

Инспекторите вече потвърдиха, че смъртоносния газ зарин е бил използван при нападение в близост до Дамаск на 21 август, когато загинаха стотици хора. 

В доклада се посочва, че има доказателства, че химическите оръжия са използвани и в Гута, Хан ал-Асал, Джобар, Ашрафия Сахная и Саракеб.

Въпреки че има доказателства за използването на химически оръжия, все още няма конкретна информация за част от събитията в много от атакуваните места.

Инспекторите заявиха, че не могат да потвърдят използването на химически оръжия в Шейх Маскуд и Бахария.

Заключенията са основани на оценка на доказателства, намерени на различни места, включително медицински проби, интервюта с пострадали и с клиницисти.

Екипът не е успял да посети част от местата, на които са използвани химически оръжия, най-вече заради лошите условия за сигурност, гласи докладът.

Документът беше предаден от шефа на екипа инспектори Оке Селстрьом на генералния секрета на ООН Бан Ки-мун.

Според ООН повече от 100 000 души са загинали в боевете в Сирия през последните две години и половина.