Според Путин Русия не иска да става суперсила

Той подчерта, че икономиката на страната трябва да стане по-прозрачна

12.12.2013 | 13:14
Според Путин Русия не иска да става суперсила

Русия не се стреми към регионална или световна хегемония, но ще защитава своите основни ценности и интереси, заяви руският президент Владимир Путин в годишната си реч.

Той увери, че Русия ще продължава да зачита суверенитета и стабилността на други държави.

Путин не спомена директно САЩ в речта си, но се позова на военните действия на Вашингтон в страни като Афганистан, Ирак и Либия. Той косвено разкритикува Съединените щати, подчертавайки, че Русия не се стреми да бъде суперсила и да учи другите как да живеят.

Руският президент използва годишната си реч, за да заяви, че финалното решение за уреждането на ядрения проблем в Иран трябва да гарантира неотменимото право на Техеран да развива с мирни цели атомната си енергетика, както и сигурността на всички страни в региона, включително Израел.

Путин обясни, че няма да позволи на никого да постигне военно превъзходство над Русия, заявявайки, че Москва "ще отговори на всички предизвикателства".

Относно вътрешната политика държавният глава обяви отмяна на изборите на кметове на градовете и тези за общински съветници.

Той подчерта, че икономиката на страната трябва да стане по-прозрачна. Путин лансира идеята за новите предприятия да важат петгодишни данъчни облекчения.