Три партии се договориха за коалиционно правителство в Чехия

Социалдемократите, АНО и християндемократите са готови да сформират новия кабинет

12.12.2013 | 12:55
Три партии се договориха за коалиционно правителство в Чехия

Преговорите за съставяне на правителство в Чехия са в заключителната си фаза. Социалдемократите постигнаха коалиционно споразумение с двете партии, с които преговаряха, като се отказаха от вдигането на данъците за компаниите и за хората с високи доходи догодина и така разчистиха пътя за сформиране на лявоцентристко правителство

Социалдемократите спечелиха най-много гласове на извънредните парламентарни избори, които се проведоха в края на октомври тази година. Въпреки това гласовете не бяха достатъчно, за да може партията да състави правителство.

Лидерът Бохуслав Соботка започна преговори за коалиция с популистката центристка партия АНО и с християндемократите. Трите партии могат да съберат заедно общо 111 депутати.

АНО, която беше създадена преди две години, успя да се превърне във втора политическа сила след изборите. Тя успя да си извоюва правото да избере финансовия министър на Чехия. Лидерът на партията, богатият бизнесмен Андрей Бабиш, е фаворит за поста. Той е собственик на хранително-селскостопанския холдинг Agrofert.

От своя страна социалдемократите пожелаха увеличение на данъците за предприятията за комунални услуги, за телекомите и за банките. Натискът на АНО обаче ги накара да се откажат от мярката. Въпреки всичко по думите на Соботка секторният данък е опция, която не е изключена в бъдеще.

Предстоят преговорите за останалите министерски постове.