Украйна може да бъде санкционирана от САЩ

Съединените щати обмислят вариантите за реакция към Украйна след сблъсъците между полицията и демонстрантите

12.12.2013 | 12:01
Украйна може да бъде санкционирана от САЩ

САЩ заявиха, че обмислят санкции срещу Украйна, след като полицията в Киев се опита да разчисти хиляди анти-правителствени демонстранти от улиците на столицата, съобщава Bloomberg.

„Всички политически опции, включително санкции, са на масата“, каза говорителят на американското външно министерство Джен Псаки. Представителят на министерството Виктория Нюланд посети вчера протестиращите след среща с Янукович и каза, че действията на полицията са абсолютнко неприемливи. ЕС също ги осъди.

Министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл призова своя колега в Киев Павло Лебедев да не допусне замесването на армията. Лебедев е отговорил, че позицията на Янукович е да не се изправят войници срещу протестиращите.

Според Тим Аш, икономист за развиващите се пазари в Standard Bank Group, предупреждението за възможни санкции бележи значителна ескалация от страна на САЩ. „Натискът върху Янукович се усилва и той изглежда не знае кой път да поеме. Санкциите вероятно ще са насочени към отделни членове на украинското правителство.“

Украинската опозиция отхвърли предложението на президента за кръгла маса, заявявайки, че преди да започнат преговори той трябва да обещае да не ползва сила, да освободи задържаните демонстранти и да накаже виновниците за насилието.

Правителството не изключва премахването на още от протестните лагери, заяви вчера зам.-вътрешният министър Виктор Ратушняк.

Доходността по 10-годишните украински ДЦК вчера се понижи с 0,35 процентни пункта до 10,41%. Местната валута – гривната, поевтиня с 0,2% до 8,2675 за долар.