Американският Конгрес постигна споразумение за бюджета

В следващите две години държаният дефицит ще е с 25 млрд. долара по-малко.

11.12.2013 | 11:09
Американският Конгрес постигна споразумение за бюджета

Конгресът на САЩ достигна до консенсус за финансирането на най-голямата икономика в света. Партиите обсъдиха бюджета отново, след като през октомври правителството спря да работи, пише ВВС.

Сделката осигурява на правителството финансиране за следващите две години и намалява държавния дефицит с 23 млрд. долара. По този начин политиците избегнаха още едно блокиране на държавата, което се очакваше да се случи на 15 януари, когато правителството щеше да изпита нови финансови проблеми.

Споразумението за бюджета предвижда компенсации в размер на 63 млрд. долара заради приетите през януари автоматични съкращения на разходите за отбрана и на вътрешните разходи, когато демократите и републиканците не успяха да постигнат компромис.

Представителите на правителството заявиха, че сделката, на обща стойност от 85 млрд. долара за следващото десетилетие, ще ореже 17-трилионния дълг на САЩ с 20 млрд. долара.

Републиканецът Пол Райън и сенаторът от демократите Пати Мъри, съответно - председателите на бюджетните комисии в Белия дом и в Сената, бяха призовани да постигнат двупартийно споразумение за бюджета в резултат на частичното блокиране на правителството по отношение на държавните разходи през октомври.

Райън е оптимист, че новото бюджетно споразумение ще получи подкрепата и на двете страни в широко разединения Конгрес. Предложението се очаква да бъде гласувано преди Белият дом да излезе във ваканция за няколко седмици. Сделката трябва да премине и през двете камари на Конгреса въпреки опитите на консервативните групи да убедят републиканците да му се противопоставят.

След обявената новина председателят на Камарата на представителите в Конгреса Джон Бейнър определи „умерената“ двупартийна сделка като „положителна стъпка напред“.

Президентът на САЩ Барак Обама нарече споразумението „балансирано“ и „проектирано по начин, който няма да нарани икономиката ни“.

„Споразумението не съдържа всичко, което бих искал да включва. Знам, че много републиканци се чувстват по същия начин. Това е силата на компромиса“, заяви той. „Тъй като това е първият бюджет, за който лидерите на двете парии постигнаха консенсус от много години насам, то американските граждани няма да преживеят болката от още едно блокиране на правителството през следващите две години.“

Демократите изразиха недоволството си, че политиците не са успели да осигурят още облекчения за хората, които са без работа повече от 26 седмици. Тази помощна програма ще приключи на 28 декември и по този начин ще лиши милиони хора от различни облекчения.

Standard & Poor's изчислява, че 16-дневният блокаж на държавните агенции през октомври ще струва на американската икономика 24 млрд. долара.

Повече по темата вижте във видеото на Bloomberg!