Напрежението в Украйна отново ескалира

Полицията бутна барикадите на протестиращите в Киев

11.12.2013 | 09:51
Напрежението в Украйна отново ескалира

Украинските сили за сигурност премахнаха барикадите около палатковия лагер на протестиращите в центъра на Киев малко след срещата на западните дипломати с президента Виктор Янукович.

По време на срещата те призоваха за ненасилствено решение на най-голямата политическа криза в страната от почти десетилетие, съобщава Guardian.

Полицаи с черни каски и щитове излязоха на площада на Независимостта тази нощ. Властите обясниха, че не желаят да премахват палатковия лагер, а само барикадите около него. Някои от протестиращите носеха оранжеви каски и крещяха „Срам“, докато полицията поваляше бариерите.

Създалото се напрежение ескалира и се стигна до сблъсъци между органите на реда и някои демонстранти в Киев. Въпреки това властите не използваха методите за разпръсване на хората, които използваха по време на полицейската акция на 30 ноември.

При сблъсъците са ранени десетки протестиращи и има арестувани. Няколко полицаи също са пострадали.
Изходите на метрото, които се намират в близост до площада, бяха затворени рано сутринта заради „масовите действия“, както ги описаха властите.

Върховният представител на ЕС по външната политика Катрин Аштън, която е на посещение в Киев изрази острото си възмущение от случващото се. Помощник държавният секретар на САЩ по европейските и азиатските въпроси Виктория Нюланд също беше в Киев на 10 декември, за да призове за мирно решаване на проблемите.

Очаква се днес дипломатическа група от Украйна да замине за Брюксел, където да започнат новите преговори с Европейския съюз за асоциирано членство.

Според лидера на партия „Удар“ Виталий Кличко президентът Янукович е затворил вратата към всякакъв компромис.