Световните медии поглеждат към Украйна

CNN разглежда полицейските акции, докато BBC обръща внимание на делегацията от чуждестранни дипломати

10.12.2013 | 17:24
Световните медии поглеждат към Украйна

Светът не остана безразличен към новините, пристигащи от Киев. Глобалните медии отделиха специално внимание на темата, подчертавайки, че все още не е ясна посоката, в която ще се развие конфликът в Украйна.

Според различните издания обаче пристигането на Катрин Аштън в Киев и срещата на четиримата украински президенти е лъч надежда.

Акцентът, който поставя BBC, е върху делегацията от чуждестранни дипломати, които пристигнаха в Украйна, за да разговарят с опозиционните лидери. Освен това медията обръща внимание на ранените и арестуваните по време на акциите срещу демонстрантите. Само за последните 24 часа полицията е прибрала 31 души за разпит.

CNN пък припомни за телефонния разговор между американския вицепрезидент Джо Байдън и президента на Украйна Виктор Янукович, в който двамата обсъдиха мирните методи, чрез които може да се излезе от създалата се ситуация.

Russia Today също обръща специално внимание на полицейските акции и подчертава, че преградите около административните сгради в Киев са премахнати.

Междувременно на 10 декември около 2000 протестиращи останаха по улиците на украинската столица, като запалиха огньове, за да се стоплят.

На фона на визитата на европейските дипломати в Киев стотици демонстранти блокираха представителството на ЕС в града. Напрежението дори накара председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу да отправи призив към демонстрантите за край на сблъсъците.