Украинската опозиция укрепи барикадите на площад „Независимост“

Охраната при президентството е засилена. Протестиращите очакват пристигането на Катрин Аштън в страната.

10.12.2013 | 10:49
Украинската опозиция укрепи барикадите на площад „Независимост“

Подразделения на вътрешните войски и служители на специалните части "Беркут" затвориха подстъпите към ключово кръстовище в центъра на Киев, като разбиха една от последните барикади на протестиращите в района.

"Милицията бие хора и маха палатки", съобщи за "Украинска правда" депутатът от опозицията Андрей Шевченко. Лагерът на протестиращите е бил разделен на две от милиционерите. Двама активисти са задържани. Засилена е охраната при президентството. На няколко други места опозиционери стягат барикадите в очакване на силите на вътрешните войски.

До сутринта сградата на кметството в Киев беше окупирана от демонстранти. Протестиращи напускат зданието, а на метри от тях се намират отряди на вътрешните войски, които обаче не предприемат щурм. Според Министерството на вътрешните работи нарушения при действията на силите на реда няма. Те действат по решение на Окръжния административен съд в столицата.

Рано тази сутрин опозицията укрепи барикадите на площад „Независимост“. Подкрепящите присъединяването на страната към ЕС очакват пристигането върховния представител по външната политика Катрин Аштън в Киев. В навечерието на визитата си Аштън призова украинските власти да не използват сила срещу протестиращите.

Безпокойство от насилието в Украйна изрази и американския вицепрезидент Джо Байдън. Той е разговарял по телефона с президента Виктор Янукович. Американският политик не е пропуснал да го призове да започне диалог с опозицията.

„Насилието няма място в демократичното общество и то е несъвместимо с нашите стратегически отношения", е добавил вицепрезидентът на САЩ.

На свой ред председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу отправи призив към демонстрантите.

„Моят призив към интелектуалците, към всички хора, към всички граждани, е да не се предават, да имат куража да се борят с негативните сили. Защото популистките, екстремистките сили са негативни, антиевропейски настроени. В Европа се възраждат демони като краен национализъм, ксенофобия, понякога расизъм. Това са отрицателни стойности. Важно е да се изправим пред тези предизвикателства – вместо удобно да се настанят в зоната на комфорта. Нека тези хора да имат куража да излязат и да се борят, да не се предават, да обяснят с надеждни аргументи за какво се борят. Онези млади хора по улиците на Украйна, които стоят на минусовите температури, пишат новата история на Европа. По замръзналите улици на Киев виждаме мъже и жени с европейския флаг, борят се за европейския флаг, защото се борят за Украйна и нейното бъдеще. Защото знаят, че Европа не е само земя на възможности по отношение на икономическото развитие, а защото видяха какво се случи в Полша, в балтийските страни. Европа е обещание за надежда и свобода. И смятам, че Европейският съюз има правото и дълга да застане зад украинския народ в този труден момент“, заяви Барозу.

Днес президентът Виктор Янукович ще се срещне с трима свои предшественици от постсъветската ера - Леонид Кучма, Леонид Кравчук и Виктор Юшченко.

Украйна е във фокуса на вниманието и на Русия.

Днес Държавна дума се очаква да приеме документ за ситуацията в Украйна. По информация на ИТАР-ТАСС в документа се посочва, че неразрешените митинги, блокадата на органите на властта, погромите и рушенето на исторически паметници водят до дестабилизация и имат негативни икономически и политически последици.