Атина очаква помощта от 1 млрд. евро до края на годината

Загрижен съм за силата на еврото и конкурентоспособността на еврозоната, заяви Янис Стурнарас

10.12.2013 | 10:13
Атина очаква помощта от 1 млрд. евро до края на годината

Гръцкият министър на финансите Янис Стурнарас все още се надява, че страната ще получи следващия транш от международната помощ в размер на 1 млрд. евро, пише CNBC. Изявлението си той направи въпреки спекулациите, че преговорите на Атина с кредиторите са в застой.

Представителите на международните кредитори се върнаха в Атина във вторник, за да направят оценка на напредъка на реформите в страната на фона на продължаващите опасения доколко успешни са те.

"Ние продължаваме дискусиите с цел да се постигне споразумение възможно най-скоро. Очакваме изплащането на транша до края на годината", посочи гръцкият министър.

Досега гръцкото правителство получи 240 млрд. евро по формата на международни заеми, прикрепени към изискванията за строги икономии и реформи. За момента обаче кредиторите не са склонни да отпуснат най-новата част от помощта, поради опасенията, че Атина все още не е отговорила на изискванията.

В последните месеци гръцката икономика показва признаци на колебливо възстановяване. През уикенда парламентът одобри бюджет план, който трябва да изкара задлъжнялата страна от 6-годишната рецесия през 2014 г. Според очакванията икономическият растеж трябва да достигне 0,6%.

"Аз съм много оптимистично настроен за следващата година. Очакваме да има положителен растеж... това ще бъде първият път от 2010 г. насам, така че ще бъде много важно", добави гръцкият министър.

Една потенциална пречка за започващото възстановяване на Гърция може обаче да бъде силата на еврото. По-силната единна валута може да навреди на страната, тъй като по-голямата част от търсенето на гръцки стоки идва от еврозоната.

"Аз съм загрижен за силата на еврото. Голяма част от гръцкия износ отива към еврозоната, така че аз съм загрижен... за конкурентоспособността на еврозоната ", добави министърът.

Повече по темата в материала на Bulgaria On Air!