Канада обяви претенции към територии на Северния полюс

Страната иска да разшири континенталния си шелф в Атлантическия океан

10.12.2013 | 10:04
Канада обяви претенции към територии на Северния полюс

Канада обяви официално своите претенции към територии от Северния полюс и поиска значително разширяване на морската си граница на Атлантическия океан.

Страната е направила официално представяне на исканията си пред ООН, където потвърди, че иска 1,2 млн. кв. км разширение на своя континентален шелф.

Новината следва десетилетие изследвания на морското дъно и събиране на доказателства в подкрепа на това, че територията трябва да бъде обявена за канадска. Всички тези данни са предоставени на Комисията на ООН за оценка.

Министърът на външните работи Джон Беърд заяви, че подадените документи засягат главно външните граници на континенталния шелф на Канада в Атлантическия океан.

Пълната документация представлява общо 2500 страници. В нея подробно са описани териториите, които Отава иска да обяви за свои. Част от тях включват морето край остров Лабрадор и крайбрежието на провинция Нова Скотия.

Заявката на Канада е една от първите за разпределянето на шелфа на Северния полюс, а до момента и Русия е заявила определени претенции.

Повече по темата вижте във видеото!