Смартфоните вече могат да останат включени по време на полет в рамките на ЕС

Европейската агенция за авиационна безопасност прие нови инструкции за използването на преносими електронни устройства.

09.12.2013 | 17:14
Смартфоните вече могат да останат включени по време на полет в рамките на ЕС

Европейската агенция за авиационна безопасност актуализира насоките си за използване на преносими електронни устройства на борда на самолети, включително смартфони, таблети и електронни четци. Промените гласят, че устройствата могат да останат включени в самолетен режим по време на пътуването, включително  излитане и кацане, без риск за безопасността.

Това е първата стъпка към безопасното разширяване на използването на електронни устройства в самолетите при рулиране, излитане и кацане. Следващата стъпка е да се намери  начин за осъществяване на връзка към мрежа по време на полет.

Новите насоки на ЕС за използването на предавателни устройства на борда на самолети от страни от Общността трябва да бъдат публикувани през 2014. Следващата стъпка ще включва използването на bluetooth, wi-fi, мобилни телефони. 

В момента свързването към мрежа е възможно само в специално оборудвани самолети, които могат да осъществят такава връзка , когато самолетът е набрал височина. В тези случаи пътникът не се свързва с наземно базирана мрежа, а с бордова система, разполагаща със сертификат за безопасност.

Броят на самолетите с подобно оборудване предстои да се увеличи в следващите години. За вече оборудваните Комисията наскоро взе решения в областта на телекомуникациите, за да се позволи използването на 3G и 4G. От авиокомпаниите зависи да актуализират оперативните си правила. Очаква се много от тях да го направят през следващите седмици.