Украинското правителство получи 48-часов срок от протестиращите да се оттегли

Гражданите събориха статуята на Ленин в Киев

09.12.2013 | 14:09
Украинското правителство получи 48-часов срок от протестиращите да се оттегли

9-и декември е решаващ ден за бъдещето на Украйна, тъй като лидерите на протеста дадоха на президента Виктор Янукович 48 часа, за да разпусне правителството.

През изминалата нощ в центъра на Киев бяха издигнати нови палатки и барикади, а стотици хиляди граждани излязоха отново на протест срещу кабинета.

Демонстрантите дори събориха статуята на Ленин в украинската столица и я разбиха с чук.

Случилото се веднага намери отзвук в социалните мрежи – един от депутатите от опозицията написа в Twitter: „Сбогом на комунистическото наследство!“. Междувременно на площада протестиращите скандираха „Слава на Украйна“.

Според министър-председателя Микола Азаров свалянето и разбиването на статуята е „варварска проява“. Той сравни този акт с разрушаването на огромните статуи на Буда в Афганистан през 2001 г.

Около сградата на правителството днес има засилено полицейско присъствие, тъй като се провежда традиционното заседание. Медии не са допуснати до мястото на събитието.

Междувременно украинската служба за сигурност започна разследване срещу политици за "действия, насочени към изземване на държавната власт", а украинската полиция задържа хора заради бутането на паметника на Ленин.