Сеул разширява периметъра на защитната си идентификационна зона

Решението влиза в сила от 15 декември

09.12.2013 | 12:31
Сеул разширява периметъра на защитната си идентификационна зона

Южна Корея обяви, че ще разшири въздушната си защитна идентификационна зона, съобщава Bloomberg. Решението идва на фона на продължаващото напрежение между Китай и Япония по повод спорната зона край островите Сенкаку.

Hidden FieldРазширението, което ще влезе в сила от 15 декември, ще включва Архипелага Сокотра. Зоната от години е предмет на спор между Сеул и Пекин.

"Стигнахме до решението след консултации с различни групи и свързаните с тях министерства, така че да може да гарантираме защитата на националния ни интерес като суверенна държава", посочи южнокорейският президент Парк Геун-Хи.

Напрежението в Източнокитайско море нарасна значително в последните дни. На 23 ноември Китай обяви въвеждането на зона, която обхваща спорни области между най-многолюдната страна в света и Япония и Южна Корея.

"Новината от Южна Корея не е изненадваща, тя е ответна реакция на китайския ход", коментира Робърт Кели, професор по международни отношения в Университета в Пусан, Южна Корея. "Напрежението ще се повишава и ще продължи в продължение на години", допълни още той.

Повече за въздушния транспорт в Азия може да видите в Материала на Bloomberg!