"Шеврон" поднови проучванията за шистов газ в Източна Румъния

"Шеврон" съобщи, че част от оборудването му е било повредено, след вчерашните бурни протести на екоактивисти.

08.12.2013 | 15:32

Американската петролна компания "Шеврон" поднови проучванията за шистов газ в Източна Румъния, след като вчера сондажите бяха прекратени заради бурен протест на стотици местни жители и екоактивисти.

"Шеврон" съобщи, че част от оборудването му е било повредено, след като протестиращите разрушиха загражденията около сондата в градчето Пунджещ. В официално съобщение на компанията се заявява, че компанията уважава правото на хората да изразяват своето мнение, но това трябва да става в рамките на закона.

Вчера около 300 полицаи от силите за борба с безредиците бяха изпратени в градчето намиращо се на 340 километра североизточно от Букурещ, за да се опитат да попречат на демонстрантите да навлязат в обекта на „Шеврон“.

Някои от протестиращите обаче успяха да съборят загражденията. При сблъсъците бяха арестувани десетки души, а 14 души са обвинени в нанасяне на имуществени щети и носене на хладно оръжие.

През октомври жители на Пунджещ спряха с жива верига разполагането на техниката на “Шеврон”. Впоследствие протестиращите бяха разгонени от полицията и компанията възобнови работата си.

Въпреки това местните продължават да обсаждат района на находището. Те се опасяват, че технологията за добив на шистов газ ще замърси околната среда и ще нанесе непоправими вреди върху екосистемата на региона.