Световните лидери отдадоха почит на Нелсън Мандела

Според Барак Обама светът едва ли ще види отново човек като Нелсън Мандела

06.12.2013 | 11:09
Световните лидери отдадоха почит на Нелсън Мандела

Новината за смъртта на първия чернокож президент на Южна Африка беше обявена от Джейкъб Зума, който е наследник на поста.

"Нашият многообичан Нелсън Ролихлала Мандела, първият президент на нашата демократична нация, ни напусна. Той почина спокойно в уюта на дома си. Нашият народ изгуби баща. Макар и да знаехме, че този ден ще настъпи, нищо не може да смекчи усещането ни за дълбока и трайна загуба. Неуморната му борба за свобода му спечели уважението на цял свят, а неговото смирение, неговата страст и човечност му спечелиха любовта му. Това за нас е миг на най-дълбока скръб. Народът ни загуби най-великия си син, човекът, който повече от всеки друг въплъти усещането на южноафриканците за обща национална принадлежност", заяви той.

Световните лидери отдадоха почит на починалия борец срещу апартейда Нелсън Мандела. Американският президент Барак Обама заяви, че Мандела е „един от най-влиятелните, смели и дълбоко добри човеци, с които който и да е от нас ще дели време на тази земя".

Американският държавен глава обясни, че е един от милионите хора по света, вдъхновени от живота на Мандела и не може да си представи живота си без неговия пример. Според Барак Обама светът едва ли ще види отново човек като Нелсън Мандела и всички трябва да следват добрия му пример, вземайки решения, без да се ръководят от омразата.

"Към народа на Южна Африка - ние черпим сила от примера на обновление, помирение и издръжливост, който превърнахте в действителност. Една свободна Южна Африка в мир със себе си - това е пример за целия свят и това е наследството на Мадиба към народа, който той обичаше", заяви Обама, използвайки племенното име на Мандела.

„Името му винаги ще бъде свързвано с борбата срещу потисничеството на народа му и с победата над режима на апартейда. Дългите години затвор не пречупиха Нелсън Мандела и не го озлобиха. И от посланието му за помирение се роди една нова и по-добра Южна Африка", заяви германският канцлер Ангела Меркел.

По думите на президента на Китай Си Дзипин Мандела е дал необикновено голям принос в развитието на отношенията между азиатската страна и Южна Африка, както и за напредъка на човечеството.

Президентът на Европейския съюз Херман Ван Ромпой и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу нарекоха Мандела „една от най-големите политически фигури на нашето време“, подчертавайки, че той е символ на борбата с расизма.

От своя страна председателят на Европейския парламент Мартин Шулц отдаде почитта си, като подчерта, че Южна Африка е загубила своя баща, а светът е загубил един герой.

Нелсън Мандела издъхна на 95-годишна възраст след дълго боледуване. Той ще бъде погребан с държавни почести, а националните знамена ще бъдат спуснати наполовина от днес до деня на погребението. В ЮАР е обявен национален траур. Семейството на Мандела пожела той да бъде погребан заедно с покойните си деца в град Куну, Източна Капска провинция. По неофициални сведения, цитирани в южноафриканските медии, погребението може да се състои следващата събота.