Великобритания с предложение за справяне с масовата имиграция

Министърът на вътрешните работи Тереза Мей смята, че това може да се случи с промяна в правилата за свободно движение

05.12.2013 | 17:58
Великобритания с предложение за справяне с масовата имиграция

Свободният достъп до пазара на труда не трябва да води до масова имиграция и правилата за свободно движение трябва да бъдат променени, заяви британският министър Тереза Мей преди да влезе на срещата по правосъдие и вътрешни работи, която се провежда в Брюксел.

По думите на Мей има известни проблеми със свободното движение, поради, което са необходими промени.

Искането на Великобритания е да може за новоприсъединилите се страни да бъде забавен пълния достъп до свободно движение. Пълен достъп те могат да получат, едва когато достигнат определени икономически стандарти. Мей смята, че това би могло да е начин за избягване на масовата имиграция.

От своя страна заместник-председателят на Европейската комисия и комисар по правосъдието Вивиан Рединг заяви, че свободното движение е основно европейско право и не подлежи на обсъждане.

Според нея злоупотребите със социалните системи, това се дължи на неясните закони и щедрите правила за отпускане на помощи в някои страни. Именно те трябва „да си напишат домашното“.

На днешния съвет вътрешните министри обсъждат и присъединяването на България и Румъния към Шенген, но гласуване няма да има.