В Мексико откриха откраднатия камион с радиоактивен материал

Крадците все още са на свобода, но се очаква, че ще потърсят медицинска помощ

05.12.2013 | 10:11
В Мексико откриха откраднатия камион с радиоактивен материал

Откраднатият в Мексико камион, превозващ опасен радиоактивен материал, е бил намерен, съобщиха мексиканските власти, цитирани от BBC.

В превозното средство е бил натоварен материал Кобалт 60, който се използва за лечение на рак. Той е бил транспортиран от болница в северния град Тихуана до център за радиоактивен отпадък близо до столицата.

Крадците все още са на свобода, въпреки че властите очакват, че е възможно да се появят в някоя болница със симптоми на радиационно облъчване, тъй като са извадили опасния материал и са го оставили на открито.

Самият контейнер е открит на около километър от камиона, обясни Хуан Хартман, ръководител на Мексиканската национална служба за ядрена сигурност в Мексико. По думите му материалът е бил по-малко от 40 грама. Полицията е отцепила района в периметър от 500 м.

Междувременно се разследва дали и други хора не са били изложени на лъчението, а почистването на района може да отнеме седмици, защото властите не разполагат с необходимата техника. Във връзка с това те вече са се обърнали към Международната агенция за атомна енергия, както и към САЩ и Канада.

Едно от предположенията на полицията е, че крадците не са предполагали какво точно има в камиона.
Въпреки че е транспортирал радиоактивен материал, камионът не разполага с GPS за проследяване и с другата необходима техника, която задължително трябва да има.

Кобалт 60 се използва предимно в медицината, но от него може да се прави и бомба, която  представлява огромна заплаха за хората. Един грам от материала излъчва огромен брой гама-лъчи с висока енергия.