Ще изключват ли ученици от училища в Германия заради липса на маска?

Поради пандемията от коронавируса, децата там учеха дистанционно от март

15.08.2020 | 19:32 Редактор: Юлия Христова
Ще изключват ли ученици от училища в Германия заради липса на маска?

Поради пандемията от коронавируса, учениците в Германия учеха дистанционно от март, след това започнаха да посещават занятия в малки групи ден или два седмично, след което започнаха летните ваканции. Сега ваканциите приключиха.

След почти петмесечна почивка близо два милиона ученици отидоха в сряда и четвъртък в училищата в най-голямата германска федерална провинция - Северен Рейн-Вестфалия.

Не е необходимо обаче да се казва, че е започнала "нормална" учебна година, пише БГНЕС. Тъй като образованието в Германия е от компетентността на федералните провинции, новите правила за посещение на училище в различните региони на страната са различни. В Северен Рейн-Вестфалия, където има повече случаи на Ковид-19, отколкото в други провинции, тези правила са най-строгите. В клас и по време на почивка носенето на маски е задължително, започвайки от пети клас.

Маските могат да бъдат махнати само от учители - и при това за кратко време, когато се обърнат към класа, заставайки на дъската, тоест на прилично разстояние от децата. Между другото, учениците няма да излизат да ги изпитват пред черната дъска, те ще отговарят само от мястото си.

На входа на училищната сграда всичко е спретнато, без да се струпва, подред една след друга, дезинфекцирайте ръцете. Температурата на входа на училището не се измерва. В коридорите на пода има стрелки: трафикът по коридорите е еднопосочен. Така че има надежда децата да издържат поне минималното необходимо разстояние. Разбира се, тийнейджърите просто не са в състояние да се разхождат из коридорите с достойнство, но поне има надежда, че ще се сблъскат един с друг по-рядко. Уроците по физическо възпитание се провеждат само на открито.

Между другото, в Шлезвиг-Холщайн, където има сравнително малко случаи на коронавирус, решиха изобщо да не въвеждат задължителното носене на маски в училище. Въпреки че Министерството на образованието препоръчва това, те няма да накажат тези, които не носят маски. В Северен Рейн-Вестфалия правилата са по-строги: до изключване от училище на особено закоравелите нарушители.

Академичната година започва в различно време в различните федерални провинции на Германия. Децата вече тръгнаха на училища в Берлин, Бранденбург, Хамбург, Мекленбург-Предна Померания, Шлезвиг-Холщайн и сега в Северен Рейн-Вестфалия, пише.

Общо това са повече от 10 хиляди училища. И само десет от тях трябваше да бъдат поставени под карантина поради факта, че някои от учениците или учителите са диагностицирани с коронавирус. Там учебната година ще започне още един път - с две седмици закъснение.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК