Украинският премиер призова за диалог с демонстрантите

Външните министри от НАТО осъдиха използването на „прекомерна сила“ срещу протестиращите в Киев

04.12.2013 | 11:05
Украинският премиер призова за диалог с демонстрантите

Украинският премиер Микола Азаров заяви, че правителството е готово на диалог с протестиращите в Украйна, както и с опозиционните партии. Единственото условие на управляващите е демонстрантите да прекратят окупацията на правителствените сгради, така че да не пречат на работата на държавната администрация.

От своя страна външните министри от НАТО осъдиха използването на „прекомерна сила“ срещу протестиращите в Киев. Държавният секретар на САЩ Джон Кери призова Украйна да се вслушва в гласа на хората.

По-рано министър-председателят Азаров се извини в парламента за използването на полицейска сила срещу демонстрантите.

„Ние призоваваме всички страни да се държат спокойно. Насилието няма място в модерна европейска държава“, заяви Кери пред репортери.

В изявление министрите призоваха Украйна „да спазва изцяло своите международни ангажименти и да подкрепи свободата на изразяване“.

„Ние призоваваме правителството и опозицията да се ангажират с диалог и да започнат реформи“, гласи съобщението, цитирано от BBC.

Въпреки думите на Азаров, хиляди протестиращи излязоха на протест в Киев и на 3 декември, но не се стигна до сблъсъци с полицията. Междувременно палатковият лагер в центъра на града продължава да се разраства.