Испания затваря нощните клубове в цялата страна

Страната ще забрани и тютюнопушенето, ако не може да се спазва дистанция

14.08.2020 | 19:49 Редактор: Искра Ангелова
Испания затваря нощните клубове в цялата страна

В цяла Испания няма да може да се пуши навън, ако не може да се спазва дистанция. Това обявиха от здравното министерство в Мадрид. Отново затварят дискотеките. Препоръчва се също да не се събират повече от 10 души. До новите мерки се стигна заради увеличаващия се брой случаи на коронавирус - близо 3000 за последното денонощие.

Испанското здравно министерство опроверга опасенията, че системата е застрашена от нов колапс заради Ковид-19, както стана преди няколко месеца, но призова регионите да вземат още мерки към към вече въведените - като задължително носене на предпазни маски на улицата и на всички обществени места, ограничения за масовите мероприятия и работното време заведенията. Във фокуса на борбата с Ковид-19 са и цигарите, съобщава БНР.

Галисия, една от най-слабо засегнатите от пандемията, стана първата област, която забрани пушенето на открити тераси или на улицата, ако няма  разстояние от поне два метра между хората. Регионалният лидер Нунес Фейхо обясни:

"Ако димът е един от факторите за разпространение на коронавируса, логично е да бъде забранено пушенето, както направихме в Галисия".

Световната здравна организация твърди, че пушачите са по-податливи на зараза, а допирът на пръсти до цигарата и маската увеличава вероятността от инфекция. От испанската асоциация на пулмолозите се надяват забраната да се разпространи в цялата страна.

"Тютюнопушенето може да увеличи риска от предаване на вируса в случай, че пушачът е заразен. Един от начините за инфектиране е чрез капчиците, невидими за човешкото око, които се отделят, когато говорим, кашляме или издишваме въздух", коментира експерт.

Има обаче и експерти, които не са така категорични и много хора също не са сигурни в отношението си към новата забрана.

Общо заразените в 47-милионна Испания наближават 350 000, жертвите  на коронавируса са над 28 500.