Какво знаем за руската ваксина срещу Ковид-19

"Трябва да се съберат достатъчно стабилни данни за ефекта ѝ", твърдят учени

14.08.2020 | 20:56 Редактор: Искра Ангелова
Какво знаем за руската ваксина срещу Ковид-19

Рисковано е да се използва новата руска ваксина, категоричен е Клаус Чичутек, президент на германския институт "Паул Ерлих" (ИПЕ), който отговаря за лицензирането на ваксини. Чичутек смята, че ваксината има редица недостатъци: "Необходимо е да се съберат достатъчно статистически стабилни данни за ефекта и безопасността на ваксината. Изглежда обаче, че за тази ваксина такива не са събрани", казва той. Чичутек има предвид, че ваксината не е преминала през задължителната трета фаза, която обикновено продължава няколко месеца и обхваща хиляди тестове върху хора.

Какво се знае за руската ваксина?

Новата руска ваксина срещу коронавируса е създадена в московския Научно-изследователски център по епидемиология и микробиология "Гамалея“. Преди по-малко от два месеца тя бе изпробвана само на шепа доброволци. Досега създателите на ваксината не са публикували никакви научни разработки. Чичутек критикува именно тази липса на прозрачност и припомня, че обикновено създателите на ваксини публикуват предварително резултатите в медиите или поне в научни издания. 

ИПЕ поддържа сътрудничество с руските власти, но въпреки това досега не е бил уведомен за разработването на ваксината, обяснява Чичутек и подчертава, че лицензирането на ваксината в Русия не повишава особено доверието в руските фармацевтични власти.

Правителства и специалисти по цял свят също критикуват действията на Русия. Световната здравна организация (СЗО) подчертава, че потенциалните ваксини задължително трябва да преминат всички тестови фази, преди да излязат на пазара. Скептично настроен е и германският министър на здравеопазването Йенс Шпан: "Не е важно кой ще бъде първи, важно е да се сдобием с ефикасна, проверена и сигурна ваксина", казва той и припомня, че за доверието на хората в една нова ваксина най-важното е своевременно да се проведат всички необходими изследвания. Шпан смята, че според наличните информации руската ваксина не е била подложена на необходимите изпитания. „Когато пуснеш прекалено рано една ваксина, това може да доведе до опасности“, казва министърът, информира "Дойче веле".

Според говорителка на германското Министерство на здравеопазването, Берлин в момента не води никакви разговори с руските власти за тази ваксина. "Преди една ваксина да бъде допусната за масова употреба, трябва да се докаже благоприятното съотношение между полза и риск", казва още говорителката и припомня, че в ЕС на първо място се поставя сигурността на пациентите.

В САЩ също предупреждават за опасностите. Министърът на здравеопазването Алекс Азар има същите опасения като германския си колега: "Не е важно кой първи ще създаде ваксината. Важно е да имаме ваксина, която ще бъде сигурна и ефикасна, както за американския народ, така и за световното население". 

Скептични са реакциите и на американските учени. "Според мен е меко казано проблематично да твърдиш, че имаш ваксина, която масово може да се прилага, преди да си я тествал", казва Антъни Фаучи, главният експерт по инфекциозни заболявания в САЩ. А Лорънс Гостин, специалист по здравно законодателство, е разтревожен от факта, че в рамките на необходимата процедура руснаците са прескочили важни етапи. И че в резултат от това "наличната ваксина може да бъде не само неефикасна, но и опасна".

Израел проявява интерес, Иран говори за "Кутията на Пандора"

В същото време Израел демонстрира интерес към руската ваксина, която на международния пазар ще носи името "Спутник V". Израелският министър на здравеопазването Юли Еделщайн съобщи, че вече се водят консултации.

Иранското министерство на здравеопазването застава на противоположната позиция и дори нарича руската ваксина "Кутията на Пандора". Техеран твърди освен това, че Иран разработва собствена ваксина.

За да бъде допусната една ваксина в Германия, е необходим официален държавен лиценз, който се издава от ИПЕ. Като алтернатива Германия приема и европейския лиценз, който се издава от Еврокомисията.

В момента над 170 лаборатории по цял свят разработват ваксини срещу Ковид-19. Според СЗО, само шест от ваксините вече са достигнали до решителната трета тестова фаза.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 


1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Еййй,светът никога няма да прости на руснаците, че пак са първи.... Сигнализирай за неуместен коментар