След шока от Ковид-19: Защо има недостиг на продукти по магазините?

В началото на пандемията беше невъзможно да се открият тоалетна хартия и препарати

15.08.2020 | 09:15 Редактор: Виктория Гетова
След шока от Ковид-19: Защо има недостиг на продукти по магазините?

В началото на пандемията беше почти невъзможно да се открият тоалетна хартия, почистващи препарати или консерви по магазините. Пет месеца по-късно доставките на тези продукти се възстановяват, сочат данни на изследователската компания IRI за пазара в САЩ. Рафтовете обаче продължават да остават по-празни, отколкото бяха преди коронавирусната криза, а ситуацията може да се влоши, преди да се подобри, пише The Wall Street Journal.

Тъй като случаите на заразени с коронавирус продължават да нарастват в някои щати, магазините отчитат ново увеличение на покупките на основни стоки, което може да доведе до недостиг. Още по-голямото търсене на някои продукти може да затрудни производителите да ги предоставят достатъчно бързо на пазара, за да поддържат рафтовете пълни.

"По отношение на продуктите условията за търговците на дребно са много по-добри спрямо два месеца по-рано, но не са такива, каквито бихме искали да бъдат", заяви главният изпълнителен директор на Kellogg.

Резервите

Производителите на храни, напитки, хартиени изделия и почистващи препарати засилиха производството през пролетта, за да помогнат на магазините да се върнат във форма. По време на пиковите пазарувания в края на март магазините в САЩ изчерпаха средно по 13% от артикулите си. Сега приблизително 10% от артикулите им са изчерпани, в сравнение с нормален диапазон от между 5% и 7% преди пандемията. Това може да не изглежда значимо, но оставянето на рафтове на 90% пълни за половин година може да струва на индустрията на супермаркетите около 10 милиарда долара загубени приходи, сочат проучвания на търговски асоциации.

За купувачите със списък от 20 стоки това означава, че няма да открият две от тях. Проучвания сред потребителите показват, че ако хората не могат да намерят това, което търсят, те се насочват към друг магазин и търговецът на дребно рискува да загуби този клиент завинаги.

Производителите и търговците на дребно са фокусирани върху производството, доставката и складирането на своите най-продавани артикули. Това може да доведе до недостиг на нишови или сезонни артикули.

Цените

Цените на хранителните стоки и продуктите за бита също се покачиха в САЩ през най-тежките месеци на пандемията, след като производители и търговци драстично намалиха отстъпките си. Вместо да предлагат намаления, например два продукта на цената на един, представителите на индустрията въведоха ограничения в броя, който хората могат да закупят, от някои силно търсени артикули.

Търговците на дребно посочват, че промоциите отново се завръщат това лято, което помага за намаляването на средния ръст на цените от май, сочат данни на IRI data. Въпреки това цените на продуктите в магазините остават средно с по около 5% по-високи на годишна база, добавят от IRI.

Цените на стоките и услугите от няколко сегмента обаче намаляват повече от обикновено. Фризьорските салони например се опитват да увеличат продажбите си, тъй като хората спряха да ги посещават толкова често на фона на ръста на дистанционната работа и по-малкото социални събития.

Цените на спортните продукти и енергийните напитки също се понижават след пика на пандемията, когато фитнес залите останаха затворени.

Още по темата четете на Bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК