Лондон и Пекин ще подобряват връзката между филмовите си индустрии

Няма страна в Западния свят, която да е по-отворена за китайски инвестиции, заяви британският премиер

03.12.2013 | 12:38
Лондон и Пекин ще подобряват връзката между филмовите си индустрии

Министър-председателят на Великобритания Дейвъд Камерън осъществи пътуване до Китай, за да засили търговските връзки и да възстанови отношенията с азиатския гигант.

Освен очакванията за засилване на икономическата комуникация обаче, британският премиер се надява да укрепи и връзките между филмовите индустрии на двете страни, пише Daily Express.

Напук назряващия скептицизъм в Брюксел относно търговското споразумение между Европейския съюз и Китай, Камерън обеща да застане плътно зад евентуална сделка на високо ниво. Според изчисления на британското правителство споразумение с Китай би донесло на икономиката на Обединеното кралство ръст годишен ръст от около 1,8 млрд. паунда.Hidden Field

"Казано по-просто, няма страна в Западния свят, която да е по-отворена за китайски инвестиции, по-способна да отговори на нуждите на китайските потребители от Великобритания", посочи премиерът.

Китайската филмова индустрия вече е втората по големина в света, генерирайки приходи в размер на почти 15 млрд. щатски долара. Според доклад на Ernst & Young от края на миналата година страната ще задмине настоящия лидер САЩ до 2020 г.

„Трябва да сме наясно, че всяка страна трябва да избере как да реагира на този успех. Страните могат да видят възхода на Китай като заплаха или като възможност. Те могат да защитят своите пазари от Китай или да отворят своите“, обясни Камерън.

Засилването на комуникацията по оста Лондон-Пекин дойде, след като през 2012 г. британският премиер се срещна с будисткия водач на Тибет Далай Лама.

Повече за визитата на Камерън в Китай и може да видите в материала на Bloomberg!