Време ли е за промяна на комуникацията по оста Брюксел-Киев?

Брюксел няма да налага санкции на Киев, не иска Украйна да се превърне във "втори Беларус"

02.12.2013 | 12:22
Време ли е за промяна на комуникацията по оста Брюксел-Киев?

Дипломати от Европейския съюз (ЕС) признават, че е „време за размисъл“, след като Украйна категорично отказа възможността да се сближи с блока по време на двудневната среща на Източното партньорство във Вилнюс, столицата на Литва, пише онлайн изданието EurActive.com.

Източници на изданието съобщават, че председателят на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу и на Съвета на ЕС Херман ван Ромпой са предложили на президента на Украйна Виктор Янукович да подпише споразумението за свободна търговия с общността без страната да е изпълнила всички изисквания на Брюксел, включително и освобождаването на бившия премиер Юлия Тимошенко от затвора.

Лидерите на ЕС са предложили на Янукович и „план Б“ - да се ангажира с подписване на споразумението с ЕС в близко бъдеще. Украинският президент обаче е отказал заради изборите през 2015 г., които се надява да спечели.

Барозу и ван Ромпой на свой ред са отхвърлили контрапредложението на Янукович за тристранни търговски преговори ЕС – Украйна – Русия. На предстоящата двустранна среща между ЕС и Русия обаче Херман ван Ромпой ще призове Владимир Путин да спре да притиска бившите съветски републики. По думите на Ромпой опитите на Русия да влияе върху „суверенен избор“ са в противоречие с ангажиментите на Москво към Организацията за Сигурност и сътрудничество.

Изданието посочва, че Източното партньорство – създадената през 2009 г. инициатива за сближаване с държавите от бившия Съветски блок, е доста разклатено, след като четири от шестте държави-участнички се дистанцираха от ЕС. Единствено Молдова и Грузия се опитват да си осигурят европейско бъдеще.

Въпреки провала на срещата във Вилнюс, Евросъюзът вероятно няма да налага санкции на Украйна, съобщава EUObserver.com. “Никой не иска Украйна да се превърне във втори Беларус. Примерът с Беларус ни даде урок – санкциите не работят“, коментира източник на изданието, пожелал анонимност.

Междувременно вицепремиерът на Русия Игор Шувалов съобщи, че Москва вероятно ще предложи на Киев по-евтин природен газ, предаде агенция Bloomberg. По думите на Шувалов икономическите проблеми на Украйна ще бъдат решени най-лесно, ако страната избере интеграция с Русия.

„Никой, освен Русия, не може да осигури на Украйна необходимите средства толкова бързо и в такова количество. Газово споразумение би помогнало на Украйна да реши един огромен проблем. Можем да дадем на страната и кредит, но няма да й помагаме без ангажимент от нейна страна“, допълва той.

Икономиката на Украйна навлезе в трета рецесия от 2008 г. насам, след като значително се сви търсенето на стомана. Резервите от чужда валута в страната също са на изчерпване. Заради ситуацията разходите по обслужването на украинския публичен дълг непрекъснато растат и вече са сред най-високите в света.

На фона на политическите боричкания протестите на привържениците на опозицията на Янукович продължават. Хиляди хора са на улицата в столицата Киев и се подготвят за нова демонстрация след сблъсъците с органите на реда през почивните дни, съобщава ВВС.

Много от демонстрантите прекараха нощта на централния площад в столицата, а други – барикадирани в превзетата сграда на общината, допълва изданието. Между 100 хил. и 500 хил. души се присъединиха към вчерашния протест, въпреки издадената забрана от градските власти.

Правителственият говорител Влодимир Рибак съобщи, че днес ще се проведат преговори между опозицията и правителството. Лидерите на опозицията междувременно призоваха за национален протест, на който да бъде поискана оставката на украинското правителство.

Повече по темата може да видите в материала на Bloomberg!