Американският Конгрес 2 години е блокирал оръжейни продажби за Турция

Русия и съседката ни подписаха договор за доставка на ракетни комплекси С-400

12.08.2020 | 23:50 Редактор: Искра Ангелова
Американският Конгрес 2 години е блокирал оръжейни продажби за Турция

Няколко членове на Конгреса на САЩ са блокирали всички големи сделки с оръжие с Турция за почти две години поради придобиването на Анкара от руските зенитни ракетни системи С-400 , пише, позовавайки се на източници американския седмичник Defense News, цитиран от TACC

Както отбелязва изданието, не е ясно точно колко потенциални договори всъщност са били замразени, но сред тях има поне две крупни сделки, една от които е свързана с модернизацията на изтребители F-16.

Както отбелязва седмичникът, САЩ не са прибягвали до замразяване на продажбите на оръжие в Турция от 1978 г., когато по този начин реагираха на инвазията на турската армия в Кипър, информира "Фокус".

Русия и Турция през 2017 г. подписаха договор за доставка на ракетни комплекси С-400 от Москва за Анкара. Турция беше първата държава от НАТО, придобила тези системи от Руската федерация. Решението на Анкара предизвика остро негативна реакция от страна на САЩ и на Алианса като цяло. САЩ все още се опитват да накарат Турция да се откаже от руските зенитни ракетни системи. 

Вашингтон поради факта, че Турция не се поддава на натиска, изключи Анкара от американската програма за производство на изтребители F-35. Освен това САЩ заплашват Турция заради закупуването на С-400 с въвеждането на редица едностранни санкции, но не бързат да предприемат тези стъпки, защото се опасяват от по-нататъшно изостряне на отношенията с важен съюзник в НАТО и Анкара предупреждава, че няма да остави прилагането на такива ограничения без отговор.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК