Първата чернокожа кандидат-вицепрезидент в историята на САЩ, коя е Камала Харис?

Доналд Тръмп заяви, че тя ще провали кампанията на демократите

12.08.2020 | 20:06 Редактор: Искра Ангелова

Съединените щати с първа чернокожа жена вицепрезидент в историята, ако спечели демократът Джо Байдън. Той избра за свой вицепрезидент сенатора Камала Харис. Коя е жената, за която президентът Доналд Тръмп каза, че ще провали кампанията на демократите?

В случай на победа на Джо Байдън на президентските избори на 3 ноември - 55-годишната Камала Харис ще запише името си в историята. Тя е сенатор на Калифорния. Камала Харис е родена в Златния щат - майка ѝ е от Индия, а баща ѝ е от Ямайка. 

Харис е била прокурор в Сан Франциско и главен прокурор на Калифорния. След съобщението за направения избор, тя благодари на Байдън.

"Господин Байдън може да обедини американския народ, защото е прекарал целия си живот да се бори за нас. И като президент, той ще построи една Америка, която лежи на нашите идеали", написа тя в Twitter.

Харис беше съперник на Джо Байдън за кандидат-президентската номинация на Демократическата партия, преди да се оттегли. Тогава тя остро го критикуваше и беше основен него опонент. 

Сега ключови фигури в редиците на демократите останаха доволни от новината. Хилари Клинтън, Бърни Сандърс, Барак Обама похвалиха избора. Сенаторът на Калифорния е сред призоваващите за реформи в полицията и се смята, че може да мобилизира тъмнокожия електорат. А в лагера на Републиканците изглеждат спокойни след оповестеното решение. А Доналд Тръмп нарече кампанията за първичните избори на демократите цитирам "посредствена".

Вижте повече във видеото.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
1
4 rate up comment rate down comment 0
Анонимем
преди 3 години
Камала Харис не е чернокожа - майка й е индийка, а баща й е от Джамайка. Тя няма нищо общо с Африка или чернокожите ! Сигнализирай за неуместен коментар