Тайландската опозиция блокира сградата на вътрешното министерство

Ескалиращото насилие в страната отне живота на петима души, други 50 са ранени.

01.12.2013 | 13:41
Тайландската опозиция блокира сградата на вътрешното министерство

Тайландската опозиция блокира сградата на вътрешното министерство и заплаши да превземе централата на правителството в Банкок. Протестиращите обявиха днешния осми ден на протести като ден за преврат. Ескалиращото насилие в страната отне живота на петима души. Други 50 са ранени.

Лидерите на протеста призоваха за общонационална стачка в началото на следващата седмица.

Една от жертвите е 23-годишен мъж, който е бил застрелян в главата при нападение на подкрепящи опозицията студенти. Полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да овладее тълпата.

Около правителствената сграда са поставени бетонни блокове с телена мрежа. Районът се охранява от 8 500 полицаи.
Въпреки засилените мерки за сигурност, протестиращите успяха да превземат телевизията PBS в столицата Банкок. Техен представител съобщи, че ще я използват за излъчване на собствени съобщения. В речите си лидерите на опозицията неведнъж заявяваха, че телевизиите, включително PBS, отразяват едностранчиво антиправителствените акции и не им отделят достатъчно внимание. Страната е разкъсвана от протести, след като опозицията поиска оставката на правителството. Управляващите отказаха да сдадат властта. Мнозина се опасяват, че ако размириците продължат и през декември, загубите за туризма ще нарастват в геометрична прогресия. Демонстрациите в Тайланд са най-масовите от 2010 година насам, когато страната бе разтърсена от политическа криза.