Как руската ваксина срещу Ковид-19 раздели света?

САЩ изразиха съмнение, че са пропуснати важни етапи при разработването

12.08.2020 | 17:53 Редактор: Искра Ангелова

Светът е разделен в позициите си за ефективността на руската ваксина срещу коронавируса. Ден след съобщението, че Русия е регистрирала първата ваксина в света - "Спутник" 5, много страни изразиха съмнения, че няма почти никаква информация за препарата. Основният въпрос е дали Москва не поставя националния престиж пред науката и безопасността.

Световната здравна организация очаква информация за ваксината "Спутник 5" и едва след това ще излезе със становище. Редица държави обявиха, че без пълни данни за изпитанията на ваксината трудно може да ѝ се има доверие. 

Германия изрази притеснение, че целта е да има безопасна имунизация, а не просто да започне ваксинация на хора. 

"На ваксината не са направени достатъчно тестове", каза здравният министър на Германия Йенс Шпан.

 Съединените щати, които също разработват ваксина, не закъсняха с реакцията.

"Да имаш ваксина и да докажеш, че тя безопасна и ефективна, са две различни неща. В Съединените щати имаме половин дузина или повече ваксини, и ако искаме да навредим на много хора и да им дадем нещо, което не работи, можем да започнем още следващата седмица", заяви главният вирусолог на страната Антъни Фаучи.

САЩ изразиха и съмнения, че са пропуснати важни етапи при разработването ѝ, тъй като не са обявени и никакви подробности.

"Въпросът не е да си първи с ваксината, а да имаш ваксина, която е безопасна и ефективна", коментира американският министър на здравеопазването Алекс Азар.

Руските власти твърдят, че над 1 милиард дози от ваксината "Спутник 5" са били поръчани предварително от 20 чужди държави от Латинска Америка, Близкия изток и Азия. Израел обяви, че ще проучи руския препарат и ще преговаря за купуването му, ако бъде установено, че е продуктът е качествен. 

А руското министерство на здравеопазването определи критиките срещу първата ваксина срещу коронавирус като неоснователни. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
31 rate up comment rate down comment 0
Живанши
преди 3 години
От спутник В стана спутник 5 ха ха Сигнализирай за неуместен коментар