Австралийското правителство не бърза да придобива част от Qantas

Държавната намеса е вариант за съживяването на авиопревозвача.

01.12.2013 | 11:42
Австралийското правителство не бърза да придобива част от Qantas

Австралийското правителство няма да бърза да вземе решение за придобиване на част от авиопревозвача Qantas, въпреки че компанията може да запише втора година за загуба.

Според анализатори вариантите за съживяване на авиопревозвача са два. Първата възможност е  отпадане на съществуващите от 1995 г. рестрикции  за чуждестранно участие в рамките на 49%. Другият вариант е правителството да откупи между 5 и 10 % от компанията.

От Qantas се оплакват, че са поставени в неравни условия, срещу пазарния си съперник Virgin Australia, който разполага с финансовата мощ на своите собственици - Singapore Airlines, Air New Zealand и Etihad Airways. Така Virgin Australia предлага по-ниски цени и измества Qantas, както от вътрешния пазар, така и външния.

Заради спорната ситуация, австралийският финансов министър Джо Хокей призова за широк дебат по въпроса дали рестрикциите за чуждестранните инвестиции в Qantas да бъдат свалени. Ако правителството окаже, каквато и да е подкрепа на Qantas, ние ще очакваме същата и към нас, обявиха от ръководството на Virgin Australia.