Тръмп: Отношенията ми със Си Дзинпин се разпаднаха заради пандемията

Американският президент обясни, че от доста време не е чувал китайския си колега

12.08.2020 | 10:17 Редактор: Ивет Арабова
Тръмп: Отношенията ми със Си Дзинпин се разпаднаха заради пандемията

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че отношенията му с китайския президент Си Дзинпин са се разпаднали вследствие на драматичната пандемия от коронавирус и че той не е разговарял с китайския си колега от "доста време“.

"Преди имах много добри отношения с него", заяви Тръмп в интервю за Fox Sports Radio, позовавайки се на постигнатата между дипломатите на САЩ и Китай търговска сделка от първа фаза първа. "Имах страхотна връзка с президента Си. Харесвам го, но сега не се чувствам по същия начин", подчерта американският държавен глава, цитиран от Ройтерс.

Той призна, че чувствата му се променят на фона на щетите, нанесени от пандемията от коронавирус, която първоначално възникна именно в Китай. "Със сигурност се чувствам различно. Имах много, много добри отношения и не съм разговарял с него отдавна", изтъкна още президентът на САЩ

През миналата седмица Тръмп допълнително ескалира напрежението с Пекин, след като подписа два указа, с които забранява на американски граждани да имат бизнес отношения с китайските приложения TikTok и WeChat. Мярката, подписана в четвъртък (6 август), ще влезе в сила след 45 дни, информира Investor.bg.

Причината за това е рискът за сигурността на страната, като се предоставя лична информация за американските граждани. Фактически мярката не е забрана на приложенията като такива, но посредством блокиране на американски компании от извършване на бизнес дейност с тях това на практика ще спре достъпа на потребителите до приложенията и ще блокира достъпа до необходими за оперирането им в САЩ технологии и услуги.

Първите съобщения за огнища на коронавирус в Китай датират от края на 2019 г., като до момента вирусът е заразил над 20 млн. души по света и е отнел най-малко 735 хил. човешки живота. САЩ остават най-силно потърпевшата страна от Ковид-19 с близо 5,1 млн. заразени и над 163 хил. смъртни случая.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
1
0 rate up comment rate down comment 0
koko
преди 3 години
bravo. kitaizite samo menteta i virusi. Velikata strana skoro ste se sruti. Totalrizam v deistvie. Сигнализирай за неуместен коментар