Нараства напрежението заради спорните острови Сенкаку

Китайските ВВС ще извършват рутинни патрули като превантивна мярка

29.11.2013 | 10:47
Нараства напрежението заради спорните острови Сенкаку

Спорните острови Сенкаку продължават да генерират все по-голямо напрежение между Китай, Япония, Южна Корея и САЩ.

След провокациите от страна на САЩ с бомбардировачите Б – 52 и отказа на японските авиокомпании да се съобразят с наложените изисквания, Китай изпрати военни самолети над източно Китайско море. Сеул също даде гласност на претенциите си.

Говорителят на китайските Военновъздушни сили обяви, че самолетите ще извършват рутинни патрули и това ще бъде само превантивна мярка. По думите му военните се намират във висока степен на готовност и при нужда ще вземат крайни мерки за защита на националната сигурност.

Южна Корея, която също има претенции за част от територията на островите, не остана пасивна. Външният министър Юн Бюнг заяви, че сложната ситуация в региона е станала още по-трудна за решаване. Сеул съобщи още, че във вторник нейни самолети също са навлезли в зоната, отново без да се съобразят с искането на Китай за предоставяне на подробни детайли и планове на полетите.

 Вчера дипломати от двете страни проведоха разговори, в опит да постигнат съгласие по проблема, но преговорите се провалиха. 

Секретарят по отбраната на САЩ Чък Хейгъл пък изпрати писмо до  японския си колега Ицунори Онодера, в което предупреждава че действията на Китай създават условия за дестабилизиране и целят промяна на статуквото на региона.