Къде по света се съхранява амониев нитрат?

Много въпроси и опасения се породиха след взрива в Бейрут

12.08.2020 | 06:30 Редактор: Ивет Арабова
Къде по света се съхранява амониев нитрат?

След опустошителния взрив на амониев нитрат в пристанището на Бейрут се породиха много въпроси и опасения относно неговото съхранение. Химикалът намира широко разпространение в целия свят като тор или като експлозив в минното дело. За съхранението му обаче има строги разпоредби - къде и колко дълго време може да се държи, информира Би Би Си.

Индия

Близо 740 тона амониев нитрат се съхраняваха в 37 контейнера в близост до жилищен район край град Ченай в продължение на 5 години. Властите в южноиндийския щат Тамил Наду водеха дело срещу компанията, която го е внесла от Южна Корея през 2015 г., твърдейки, че е за селскостопански нужди. Разследване показва, че въпросната фирма е придобила химикала с невалиден лиценз. Малка част от 740-те тона амониев нитрат бе унищожена от наводненията през 2015 г., а останалите 697 тона вече са продадени на търг и транспортирани в съседния щат - Теленгана.

Йемен

Министърът на правосъдието на Йемен разпореди разследване след информация в медиите за над 100 контейнера с амониев нитрат на пристанището в Аден. Оказва се, че химикалът бил внесен преди 3 години. Според правителствената корпорация "Yemen Gulf of Aden Ports" тези контейнери били използвани за съхранение на органична урея за селскостопански торове. "Това не са експлозивни или радиоктивни материали", казаха още от компанията.

Ирак

Правителството на Ирак разпореди незабавна инспекция на опасните материали на пристанищата и летищата в страната. Проверката установи, че амониев нитрат е бил съхраняван на международното летище в Багдад.

Австралия

Още преди експлозията в Бейрут хора от Нюкасъл в австралийския щат Нов Южен Уелс поискаха да се премести голям склад на 3 км от центъра на града, в който се съхранява амониев нитрат. Компанията, която доставя експлозиви за минното дело обясни, че химикалът се съхранява при всички мерки за безопасност в места, които са пожароустойчиви. 

Британски пристанища

Започна и разследване за съхранението на амониев нитрат на голямо пристанище в Линкълншир и на други обекти в района на Хъмбър. Асоциацията на британските пристанища увери, че пристанищата в Обединеното кралство трябва да спазват строги разпоредби и да гарантират за безопасното съхранение на химикала. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК