Русия регистрира първата в света ваксина срещу Ковид-19

Дъщерята на Путин я изпробва

11.08.2020 | 12:34 Редактор: Искра Ангелова

Президентът на Русия Владимир Путин обяви, че Русия първа в света е регистрирала ваксина от коронавирусната инфекция. "Доколкото ми е известно, тази сутрин за пръв път в света е регистрирана ваксина срещу новата коронавирусна инфекция. Зная, че тя действа доста ефективно, формира стабилен имунитет и, повтарям, минала е всички необходими проверки", заяви президентът на Русия.

Ваксината е разработена в руския център "Гамалея" съвместно с Руския фонд за преки инвестиции. Твърди се, че е показала висока ефективност и безопасност по време на клиничните изследвания. Всички доброволци са развили високи нива на антитела към коронавируса. 

Путин съобщи още, че лично една от дъщерите му е изпробвала върху себе си ваксината и се чувства добре.

"След първата инжекция температурата на дъщеря ми беше 38 градуса, на другия ден - малко над 37. След втората инжекция "температурата също малко се покачи и после всичко изчезна", сподели Владимир Путин.

Ваксинацията в Русия може да започне в края на август или през септември. Първо ще бъдат имунизирани работещите в сферата на здравеопазването, а през октомври и населението на страната. Фармацевти обаче предупредиха, че използването на ваксина преди клиничните тестове да са изцяло приключили, може да постави хората под риск.

"Защо всички компании следват правилата, но руските не? Правилата за провеждането на клинични изпитвания са строги. Те не могат да бъдат нарушавани. Това е кутията на Пандора и не знаем какво ще се случи, ако на хората бъде поставена недоказана ваксина", подчерта изпълнителният директор на Асоциацията на организациите за клинични проучвания Светлана Завидова.

Но властите защитиха разработката. От Световната здравна организация коментираха, че ваксините трябва да преминат през всички етапи на тестване, преди да бъдат лицензирани. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 3 години
Ваксината е несъвместима с алкохол Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 2
читател
преди 3 години
Регистрацията вероятно е в Кремъл. Сигнализирай за неуместен коментар