Правителството на Италия спечели вота на доверие за бюджета

Отцепниците от старата партия на Берлускони подкрепиха управляващата коалиция.

27.11.2013 | 14:00
Правителството на Италия спечели вота на доверие за бюджета

Италианското правителство спечели вота на доверие за бюджета през 2014 г., предаде Ройтерс. Премиерът Енрико Лета беше подкрепен от комфортно мнозинство в Сената, включително отцепниците от партията на бившия премиер Силвио Берлускони.

Това беше първото гласуване на т. нар. Законопроект за стабилност. Той ще трябва да мине и второ четене в парламента на Италия, преди да влезе в сила.

Очаквано възродената от Берлускони партия Forza Italia, с която той навлезе на политическата сцена преди повече от 20 години, гласува „против“, с което формализира скъсването на връзките с Лета след седем месеца коалиционно управление.

„От днес сме в опозиция и с широката коалиция е приключено“, коментира Ренато Брунета, лидер на парламентарната група на Forza Italia в долната камара.

Вотът се състоя по-малко от 24 часа преди финалното гласуване на отстраняването на Берлускони от Сената заради присъдата му за данъчни измами. Очаква се лявоцентристката Демократическа партия и популисткото движение „Пет звезди“ на комика Джузепе (Бепе) Грило да гласуват срещу Берлускони. Съратниците му определиха предстоящото гласуване като „погребение на демокрацията“.

Политическите проблеми на Италия отдавна пораждат сериозни опасения за еврозоната. Заради ангажимента на Европейската централна банка (ЕЦБ) да гарантира стабилността на пазарите обаче Рим не усети толкова силно турбуленцията, както през 2011 г., отбелязва информационната агенция.

Управляващите в Италия се очаква да направят допълнителни корекции на бюджета, който е широко критикуван заради недостатъчното свиване на публичните разходи.

Засега правителството предвижда да намали най-високите пенсии, както и да стопи разликата в данъчната тежест, която поемат работодателите и работниците, макар и да не отидоха толкова далеч в намаляването на разходите за труд, колкото настояваше бизнесът. Управляващата коалиция отмени и спорния данък върху имотите, но на практика го замени със серия от други имотни данъци, включително за неосновните жилища и ваканционните имоти.

Повече за казуса с бившия премиер Берлускони може да научите от материала на Bloomberg!