Над 120 души са арестувани на протестите срещу Лукашенко в Беларус

Според правозащитни организации има и жертви

10.08.2020 | 13:55 Редактор: Ралица Братанова

Сблъсъци и насилие в Беларус след обявяването на предварителните резултати от президентските избори. Напрежението избухна след като стана ясно, че досегашният дългогодишен президент Александър Лукашенко получава рекорден брой гласове - близо 80%. ЕС осъди насилието и призова за честно преброяване на бюлетините.

Според правозащитни организации най-малко 120 души са задържани, а сред протестиращите има и жертви.

Александър Лукашенко, който от 26 години е на власт триумфира за шести път на изборите за президент. Това поне сочат първите резултати от вота в неделя. 

Според опозицията обаче те са манипулирани, тъй като по техни данни за основния техен кандидат Светлана Тихановская вотът си са дали 70 на сто от гласоподавателите.

Според екзит половете Тихановская, която влезе в надпреварата на мястото на съпруга си, който беше вкаран в затвора, получава близо 10 процента от гласовете. Тя заяви, че не вярва на данните. 

А след края на изборния ден в големите градове в страната започнаха масови протести. Най-много протестиращи излязоха по улиците на столицата Минск, където се стигна до насилие и сблъсъци с полицията.

Според демонстрантите резултатите от вота са били фалшифицирани. Полицията използва сълзотворен газ, водни оръдия, за да разпръсне събралите се хора. 

Лукашенко управлява без прекъсване от 1994 година, а много световни медии го определят като последният диктатор на Европа. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
И те там не моогат да се отърват от едни и същи муцуни. Омръзнало им е на хората! Сигнализирай за неуместен коментар