Бежанска вълна заля и Сърбия

Повечето емигранти се надяват да стигнат до Унгария или други страни в Европейския съюз, но мнозина остават в Сърбия.

27.11.2013 | 11:26
Бежанска вълна заля и Сърбия

Бежанската вълна заля и Сърбия, но страната не успява да приеме всички нелегални емигранти, преминали границата. Основният бежански поток преминава през сръбско-македонската граница, с помощта на хора, които обещават на емигрантите бърз преход до Унгария и Европейския съюз.

Няколкостотин души, дошли от Африка и Близкия изток, търсят убежище в Сърбия, но към момента живеят в гора до село Боговаджа, намиращо се на около 60 километра южно от Белград. Положението им показва неспособността на местните власти да се справят със засиления през последните месеци прилив на бежанци, идващи главно от Сирия.

Малцина от приютилите се в гората разполагат с палатки. Някои са се настанили в горски колиби, а останалите живеят под открито небе, събират дърва и палят огън, за да се топлят и да си готвят. След дълго чакане на опашка, те получават по едно ястие на ден в центъра за бежанци в Боговаджа. Мястото обаче е препълнено и няма как да побере повече хора.

Емигрантите успяват да влязат в Сърбия, след като платят 150 евро на т.нар. каналджии, които ги прекарват през границата. Срещу още 500 евро те трябва да бъдат прекарани до границата с Унгария и Европейския съюз. Мнозина обаче не достигат Западна Европа, а остават в Сърбия.

Само за първите 6 месеца на годината граничарите са засекли 5000 опита за пресичане на границата.

Повече за бежанската вълна, която е заля Сърбия, научете от видеото!