Пандемията нанася белези върху туризма, които може и да не избледнеят

Компаниите съкращават бюджетите си за командировки, мнозина са и загубилите работните си места

10.08.2020 | 10:52 Редактор: Ралица Братанова
Пандемията нанася белези върху туризма, които може и да не избледнеят

Според данни на Световния съвет за пътувания и туризъм един от десетима служители в глобален мащаб, или 330 милиона души, работи в туристическата индустрия. През петте години до 2019 г. секторът генерираше едно от пет новосъздадени работни места в световен мащаб. 

Така обаче изглеждаше икономиката преди. Сега този масивен двигател за растеж се насочва в обратна посока на фона на продължаващото разпространение на коронавируса по целия свят, пише анализатор за Bloomberg. 

За разлика от терористичните атаки от 11 септември, пандемията нанася белези върху туризма, които може и да не избледнеят, тъй като компаниите се отдалечават от огромните бюджети за пътувания, а хората продължават да се тревожат за здравните рискове. Месечният доклад за заетостта в САЩ, който беше публикуван в петък, показа, че много от работните места в индустрията няма да бъдат възстановени скоро, ако изобщо някога това се случи.

Предишната сила на сектора на пътувания и развлечения може да бъде отдадена на демографски и икономически фактори. Неравенството в доходите концентрира рекордни нива на богатството в малък брой корпорации, които насочиха средства за бизнес пътувания, както и с цел развлечение, пише BloombergTV.bg.

В същото време представителите на т.нар. поколение на бейби бумърите започнаха да се пенсионират, а милениалите се насочиха към начин на живот, обвързан с все повече пътувания. 

В края на юли Американската асоциация за пътувания предупреди за щетите, които вече са нанесени на индустрията, като досега са загубени осем милиона работни места - една трета от всички за САЩ. От постпандемичния пик, достигнат на 4 юли, пътуванията със самолети се понижават с 5%, а тези с автомобили - с 12%. Общият обем на пътуванията се свива с 51% в САЩ, което води до загуба на приходи в размер на 309 милиарда долара.

В глобален план най-засегнатите страни са най-силно зависимите от туризма - Мексико, Испания, Италия, Китай и Австралия, сочат данни на Световният съвет за пътувания и туризъм. 

И това е само по отношение на развития свят. Според данни на Института за международни финанси голяма част от развиващите се пазари са силно зависими от пътуванията и туризма, като ще понесат големи загуби.

Туристическият сектор е генерирал една пета от брутния вътрешен продукт на Ямайка през 2018 г. Имайки се предвид най-уязвимите от коронавируса групи, има нарастващ риск, че по-възстастните туристи няма да се насочат към пътуванията отново в идните години. 

Американската икономика също няма да остане незасегната, въпреки че туризмът има по-малък принос за БВП - 8,6%. “Силата на туристическия сектор да създава работни места е много по-голяма от тази на която и да е друга индустрия”, посочват експерти на USTA в скорошен доклад. 

По-възрастните служители, чиито заплати непрестанно се увеличаваха по време на последната икономическа експанзия, също бяха силно засегнати от скорошните съкращения и може да не се върнат към пътуванията през следващите години на фона на суровата рецесия.

В САЩ 2,33 милиона служители на възраст над 55 години са загубили работните си места през петте месеца до юли, като за същия период съкратените на възраст под 25 години са 1,97 милиона. Щетите от реалната икономика върху пътуванията и туризма ще се усещат в идните години.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
"Милениали"...някаква нова дума ще да е Сигнализирай за неуместен коментар