САЩ и Китай си размениха военни провокации

Американски бомбардировачи прелетяха в зона, която Китай е обявила за територия за противовъздушна отбрана.

27.11.2013 | 10:36
САЩ и Китай си размениха военни провокации

Два американски бомбардировача В-52 прелетяха над островите Сенкаку в Източното китайско море, без да се съобразяват с това, че Пекин обяви териториите за зона на противовъздушна отбрана.

Машините излетяха от Гуам, а по официална информация на Пентагона са изпълнили отдавна планирани рутинни учения.

От своя страна китайските военни отговориха на провокацията с мобилизирането на своя флот.

Самолетите са прекарали в небето над спорната зона по-малко от час и по никакъв начин не са застрашили китайски самолети.

От Пентагона твърдят, че САЩ гледат на зоната като международно въздушно пространство и военните им самолети ще оперират в нея както досега.

Действието на двата големи военни самолета може да се тълкува като недвусмислен знак от страна на Вашингтон, че заедно с Япония остро се противопоставят на наречената от тях позиция на агресия от страна на Китай.

В отговор Китай изпрати самолетоносач и военен флот около островите. Официалната посочена причина е тест на екипажа и техниката за действия в различни условия. Китай обяви в събота, че налага зона за отбрана на въздушното пространство, намираща се над островите. Пекин заяви, че ако самолет влезе в зоната, ще трябва да се придържа към правилата, които включват предоставяне на плановете за полета, поддържане на радиовръзка и ясно да съобщават националността си.

Японските авиолинии обаче обявиха рано тази сутрин, че няма да се подчинят на тези изисквания и категорично отказват да се съобразяват със забраната за летене.

Последното развитие около ситуацията показва, че САЩ твърдо застават зад Япония по отношение на спорните острови в Източно китайско море. Учението с бомбардировачите Б-52 носи допълнителна символика, защото идва седмица преди визитата на американския вицепрезидент Джо Байдън в Китай, Япония и Южна Корея.