Поскъпването на имотите в Дубай изпревари това в Китай и Хонконг

Цените на илищните имоти скачат с по 20%, което е спекула, смятат експерти

27.11.2013 | 10:16
Поскъпването на имотите в Дубай изпревари това в Китай и Хонконг

Преди четири години Дубай беше на ръба на фалита, като цените на имотите загубиха две трети от стойността си. В хода на възстановяването обаче някои експерти са притеснени, че то може да се окаже твърде хубаво и твърде бързо.

Емирството набира обороти – икономиката расте с най-бързите темпове за последните шест години, а увеличението в цените на имотите изпреварва почти всички региони по света.

През второто тримесечие на тази година жилищата в Дубай поскъпнаха с 22 на сто, като ръстът изпреварва дори този в Хонконг и континентален Китай. За най-голямата дубайска строителна компания, която издигна най-високата кула в света, реалната стойност на жилищата е по-добър индикатор.

"Ако погледнем миграционния поток от хора към града, бизнеса, инвестициите във второ жилище и ако сравним цената на жилищата днес с тези в Хонконг, ще видим че там те струват шест пъти повече, отколкото в Дубай. Тези в Сингапур са пет пъти по-високи. Жилищата в Дубай все още са по-евтини от тези на други места по света. Според мен те са разумни", смята експертът от Еmaar Properties Мохамед ал Абар.

Цените все още са с около една трета по-евтини от върха, достигнат през 2008 г. Но това не означава, че последният скок в цените е устойчив.

"Трябва да имаме предвид, че икономиката на Дубай и населението на страната растат с по около 5% на година и че цените на жилищните имоти скачат с по 20%, т.е. виждаме спекулативни повишения и свръхтърсене", посочва Крейг Плъмб, имотен анализатор от Jones Lang Lasalle.

Повече за имотния пазар в Дубай може да научите от материала на Bloomberg!