Еманюел Макрон и ООН организират донорска конференция за Ливан

В същото време протестите срещу правителството на страната се разрастват

09.08.2020 | 12:57 Редактор: Искра Ангелова
Еманюел Макрон и ООН организират донорска конференция за Ливан

Френският президент Еманюел Макрон и ООН организират днес донорската конференция за Ливан. Световните лидери ще обсъдят начините за оказване на помощ за Бейрут след пагубния взрив, опустошил пристанищната част на града. Приоритетна цел е помощите да бъдат от полза директно за хората.

Американският президент Доналд Тръмп потвърди участието си във видеоконференцията, след като държавният секретар Майк Помпео обяви спешна помощ за Ливан в размер на 17 млн. долара.

ЕС обяви, че ще предостави 33 млн. евро на намиращия се в дълбока икономическа криза Ливан.

Световната банка е готова да отпусне допълнително финансиране за справяне с последиците от взрива, а Великобритания се ангажира да помогне на Бейрут с 5 млн. лири. Турция, която изпрати спасителни екипи и 400 тона храна, е готова да помогне за възстановяването на пристанището в ливанската столица, обяви турският вицепрезидент Фуат Октай, съобщава БНР.

В същото време протестите срещу правителството на Ливан се разрастват. Стигна се и до сблъсъци с полицията. Хиляди ливанци протестират от месеци срещу бедността, а сега упрекват властите в престъпна небрежност при съхранението на взривилите се близо 3000 тона амониев нитрат.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК