Тръмп подписа 4 указа за облекчаване на последиците от Ковид-19

Един от тях е с цел осигуряване на повече помощи за безработни

09.08.2020 | 12:18 Редактор: Искра Ангелова
Тръмп подписа 4 указа за облекчаване на последиците от Ковид-19

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа четири указа, насочени към облекчаване на икономическите последици от пандемията от коронавирус. Така той изпълни заканата си да действа еднолично, ако Конгресът не одобри законопроекта за стимулиране, съобщава Ройтерс. 

Отделен  указ цели осигуряване на повече помощи за безработни, а друг предвижда облекчения върху изплащането на студентски заеми. Трети указ преустановява при определени условия изгонване от жилище при неплащане на наем, а четвърти отменя някои данъци върху заплатите. 

Реалният ефект от тези укази предстои да се види, тъй като възможностите на Белия дом да действа без одобрението на Конгреса са ограничени, информира Investor.bg.

Изплащането на увеличени помощи при безработица на стойност 600 долара седмично изтече миналия месец, а мораториумът върху принудителното освобождаване на жилище също приключи.

И двете мерки бяха част от стимули на стойност близо три трилиона долара, одобрени от Конгреса по-рано тази година.

Тръмп посочи, че обявява данъчна ваканция за данъците върху заплатите за американци, които получават по-малко от 100 000 долара годишно. Той каза още, че указите ще действат или от първи септември, или със задна дата - от първи август до края на годината. "Ако бъда преизбран, планирам да опростя тези данъци, т.е. да направя тази данъчна ваканция постоянна", увери президентът.

Броят на случаите на коронавируса в САЩ вече са близо 5 милиона, сочат данните на университета "Джонс Хопкинс". Това означава, че един от всеки 66 американци е заразен. Починалите са над 162 хиляди. Главният инфекционист на страната д-р Антъни Фаучи прогнозира тази седмица, че до края на годината може да има поне една ваксина срещу Covid-19, която е безопасна и е ефикасна. Американският президент предложи по-оптимистичен възглед, като прогнозира, че е възможно САЩ да разполагат с ваксина още преди изборите на 3 ноември.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК