Властите в Хонконг в битка с незаконното строителство

Жителите на незаконните постройки изглежда пречат на финансовия център да се устреми в бъдещето

26.11.2013 | 12:33
Властите в Хонконг в битка с незаконното строителство

В сянката на безкрайната редица от небостъргачи в Хонконг ще откриете и островче на незаконни постройки. Това е необичайна гледка в град с едни от най-високите цени на имотите.

Жителите на незаконните постройки изглежда пречат на финансовия център да се устреми в бъдещето. Въпреки това хората се борят да запазят своето близо 150-годишно наследство.Hidden Field

"Незаконните постройки са временни жилища. Правителството не иска да оставаме тук дълго време, нито да благоустрои района, защото очаква хората скоро да напуснат. Проблемът е, че говорим за незаконни жилища, които са тук от 70-те. Всичко е паянтово, бунгалата се рушат и имат нужда от ремонт", заявява един от живущите в незаконния квартал.

Градските власти искат да променят този квартал и да го развият. Но местните хора също не мълчат. Те настояват Хонгконг да признае културната стойност на квартала. През октомври те спечелиха подкрепата на американската организация World Monuments Fund, която записа квартала в списъка си с обекти, застрашени от изчезване.

Сред многобройните уникални традиции, които местните хора се опитват да запазят са сламените дракони. Cпоред китайците те трябва да бъдат палени, за да изгонят злите духове.

Повече за незаконното строителство в Хонконг може да научите от материала на Bloomberg!