Учени: Децата не са основен източник на разпространението на Ковид-19

Според тях вероятността за предаването на заразата в училищата е много ниска

09.08.2020 | 08:45 Редактор: Искра Ангелова
Учени: Децата не са основен източник на разпространението на Ковид-19

Нов преглед на данни поставя под съмнение първоначалната хипотеза, че децата са основен разпространител на коронавирусната инфекция. Той е извършен от National Collaborating Centre for Methods and Tools (NCCMT), Онтарио, Канада, с цел да се изясни ролята на училищата и детските градини за разпространението на коронавирусната инфекция. 

От Центъра преглеждат данни от изследвания в Канада, но техните заключения са общо валидни, коментират от Medical News Today. 

Експертите смятат, че децата не са основен източник на разпространението на коронавирусна инфекция и е много по-вероятно те да се заразят от възрастни, отколкото от други деца. 

Данните за разпространението на SARS-CoV-2 сред децата все още са противоречиви и анализирането на всяка нова информация в тази насока е от полза за предстоящите планове и решения за отваряне на училищата, коментират изследователите.

Прегледът включва проучване, публикувано на 20 юли за ролята на училищата и детските центрове за разпространението на коронавирусната инфекция, включително вероятността от предаването ѝ между деца и възрастни. Анализирани са и други 31 проучвания. Данните за разпространението на коронавирусната инфекция в детските градини и училищата е било ограничено до доклади, проследяващи контактите и заболяванията в семействата. 

Според екипа разпространението на коронавирусната инфекция сред децата в детските градини и училищата е по-ниско, отколкото сред възрастните. Те обаче са на мнение, че качеството на тези данни е ниско. 

Според тях вероятността за предаването на заразата в училищата е много ниска. 

При децата, прекарали инфекцията, последяването е в рамките на семейството, домакинството или възрастните, отколкото между другите деца от училищата или детските градини.

В домакинствата много по-вероятно е възрастен да е "нулевият пациент", отколкото дете. 

Като цяло публикуваните досега проучвания сочат, че е малко вероятно децата до 10-годишна в детските градини и училищата да са основен източник на предаване на инфекцията и е много по-вероятно това да са възрастните. 

Четете цялата статия в puls.bg.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Пишат, ама дали е истина - не можем да вярваме!!!! Сигнализирай за неуместен коментар