Wall Street може да се размине с "Ралито на Дядо Коледа"

Историята не ви дава каквито и да било лостове за предсказване на това какво ще е бъдещето, заяви експерт

26.11.2013 | 12:19
Wall Street може да се размине с

Разглеждан от много инвеститори като печеливш месец от историческа гледна точка, предстоящият декември може да изненада отново пазарните участници. Този пък обаче в негативна светлина.

От 1929 г. насам средните постъпления на S&P 500 през декември са 1,5%, показва изследване на Ройтерс. При Dow пък ръстът е близо 1,3% за периода 1910-2010 г.

Традиционните ръстове на показателите в края на всяка година са известни сред пазарните участници под названието "Ралито на Дядо Коледа". Въпреки това по думите на главния инвестиционен стратег в Diaspason Commodities Шон Кориган историята може да донесе загуби на много инвеститори.Hidden Field

"Историята ви показва осреднени стойности от миналото. Тя не ви дава каквито и да било лостове за предсказване на това какво ще е бъдещето", отбеляза експертът пред CNBC.

От началото на тази година двата водещи щатски индекса S&P и Dow постигнат значителни печалби от съответно 26,5 на сто и 22,5%. По-рано този месец широкият бенчмарк достигна за първи път психологическата граница от 1 800 пункта. Индексът на сините чипове пък отчете най-дългата си серия на седмични печалби в последните близо три години.

"Ситуацията не ми изглежда благоприятна в краткосрочен план", заяви от своя страна Майкъл О'Съливан, главен инвестиционен директор на Credit Suisse. Въпреки това той посочи, че "сме в подем, а не в балон".

"Смятам, че сме в Ралито на Дядо Коледа", изрази все пак оптимизъм пазарният стратег в ETX Capital Ишак Сидики.

По думите му вероятността Федералния резерв да свие стимулите по време на следващото си заседание не е малка. "Силните икономически данни от САЩ вероятно ще продължат, което ще изнерви пазарните участници", отбеляза експертът.